BM a redus estimarea de creștere a economiei României în 2016 cu 0,4 puncte, la 4,7%
Telex » Știri 11 ianuarie 2017
Banca Mondială (BM) a redus estimarea de creştere a economiei României în 2016 cu 0,4 puncte procentuale faţă de noiembrie, la 4,7%, iar pentru 2017 cu 0,1 puncte, la 3,7%, potrivit datelor incluse în raportul Global Economic Prospects publicat astăzi. În 2018, instituţia se aşteaptă la o creştere economică de 3,4% în România.
În noiembrie, Banca Mondială îmbunătăţise semnificativ estimarea de creştere a economiei României în 2016, cu 1,1 puncte procentuale faţă de luna iunie, la 5,1%, afirmând într-un raport privind economia Europei şi Asiei Centrale că avansul este susţinut de politica fiscală expansionistă şi condiţiile mai favorabile de pe piaţa muncii. În luna iunie, Banca Mondială se aştepta la o creştere economică de 4% în 2016.
Pentru 2017, instituţia financiară prognoza în noiembrie un avans al PIB de 3,8%, cu 0,1 puncte peste ritmul anticipat în iunie, în timp ce estimarea pentru 2018 era menţinută la 3,4%.
„Creşterea economică solidă a României din 2016, susţinută de reducerea TVA, prociclică, se va stabiliza în 2017”, se arată în raportul publicat astăzi de Banca Mondială.
Creşterea economică s-a accelerat în 2016 în Albania, Croaţia, România şi Serbia – se relevă în raportul BM –, reflectând cererea internă solidă, susţinută de preţurile scăzute ale energiei, avansul mai rapid al investiţiilor, datorat fondurilor structurale europene, îmbunătăţirea pieţei muncii în Albania şi reducerea TVA în România. De asemenea, exporturile ridicate de bunuri şi servicii în zona euro au fost factori suplimentari de suport în Croaţia şi România.
În schimb, încetinirea cererii interne a frânat creşterea economică în Ungaria, Polonia şi Turcia, în 2016.
La nivel global, BM prognozează în actualul raport o accelerare uşoară a creşterii economice, datorată revenirii preţurilor petrolului şi mărfurilor, care va atenua presiunile asupra exportatorilor pe pieţele emergente, în timp ce recesiunile din Brazilia şi Rusia vor lua sfârşit. Potrivit raportului, creşterea economiei mondiale îşi va reveni la 2,7% în 2017, după un minim al perioadei post-criză, de 2,3%, estimat pentru 2016.
(Sursa: News.ro)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile