BNR a lansat o monedă de argint cu tema 100 de ani de la adoptarea calendarului gregorian de către România
Numărul 12, 2-8 aprilie 2019 » Roza vânturilor
Banca Națională a României (BNR) a lansat în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 100 de ani de la adoptarea calendarului gregorian de către România. Moneda are o valoare nominală de 10 lei, diametrul de 37 mm și greutatea de 31,103 grame.
Aversul monedei prezintă portretele și numele regelui Ferdinand I (în dreapta) și prim-ministrului Ion I.C. Brătianu (în stânga), în vremea cărora România a adoptat calendarul gregorian, două citate din actul normativ: Se aprobă de Noi adoptarea calendarului Gregorian și Ziua de 1 Aprilie 1919 devine 14 Aprilie 1919, titulatura actului normativ Decret-Lege 1053/1919, inscripția în arc de cerc ROMANIA, valoarea nominală 10 LEI, stema României și anul de emisiune 2019.
Reversul monedei redă reprezentarea unui ceas astronomic și inscripția circulară 100 DE ANI DE LA ADOPTAREA CALENDARULUI GREGORIAN.
Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, sunt însoțite de broșuri de prezentare redactate în limbile română, engleză și franceză. Broșurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.
Potrivit BNR, tirajul pentru această emisiune este de 300 monede. Prețul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broșura de prezentare este de 350 lei.
„Monedele din argint cu tema 100 de ani de la adoptarea calendarului gregorian de către România au putere circulatorie pe teritoriul României”, menționează banca centrală. (Al.R.)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice