BNR a menținut la -0,4% prognoza de inflație pentru finalul acestui an
Telex » Știri 10 noiembrie 2016
Banca Naţională a României (BNR) a menţinut la -0,4% prognoza privind inflaţia de la finalul acestui an, dar a revizuit în creştere, de la 2% la 2,1% estimarea pentru finalul lui 2017, a anunţat, astăzi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă. Reamintim că, în luna august, BNR revizuise în scădere, de la 0,6% până la -0,4%, prognoza privind inflaţia de la finalul acestui an, şi de la 2,7% la 2% estimarea pentru finalul lui 2017. ”Rata anuală a inflaţiei şi-a atenuat dinamica negativă în trimestrul al treilea. Constatăm o majorare a excedentului de cerere pe piaţa internă. Cotaţiile materiilor prime par să se reînscrie pe un trend ascendent”, a spus Mugur Isărescu. Fără impactul reducerii TVA, inflaţia ar fi de 1% în 2016 şi de 2,4% în 2017, a mai precizat guvernatorul.
Mugur Isărescu consideră că dezechilibrul dintre cerere şi ofertă - în sensul în care cererea este mai mare decât oferta internă în prezent - ar trebui corectat prin stimularea producţiei interne. Guvenatorul a subliniat că există o contribuţie mai ridicată a investiţiilor în creşterea economică din primul semestru, dar a observat o restrângere a ofertei de forţă de muncă, în contextul unui avans semnificativ al produsului intern brut (PIB).
În prima jumătate a acestui an, economia românească a avansat cu 5,2%, nivel peste estimări. Totuşi, odată cu disiparea efectelor reducerilor de taxe din 2015 şi 2016, inflaţia ar trebui să revină la valori pozitive, în 2017. ”Anticipaţia pe termen foarte scurt privind inflaţia relevă un comporament relativ stabil al preţurilor de consum, iar cele pe termen mediu evoluează în ţinta stabilită”, a afirmat Isărescu.
BNR are o ţintă de inflaţie de 2,5%, plus sau minus 1 punct procentual, începând cu 2013. Potrivit BNR, menţinerea ratei anuale a inflaţiei în teritoriul negativ s-a datorat în mare parte efectului indus de reducerea cotei standard a TVA de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016.
(Sursa: News.ro)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial