BNR a modificat temporar plafonul suplimentar de garantare a depozitelor
Numărul 3, 31 ian. - 6 feb. 2017 » Direct de la sursă
Banca Națională a României (BNR) a stabilit un plafon suplimentar de garantare a depozitelor bancare, de 100.000 euro, pentru mai multe categorii de depozite, pentru o perioadă de 12 luni. Demersul are ca scop protejarea sporită a deponenților și a fost făcut în baza unei directive europene din 2014. „Cu scopul de a oferi o protecție sporită pentru deponenți, prin Directiva 49/2014/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind schemele de garantare a depozitelor (art. 6 alin. (2)), anumite categorii speciale de depozite beneficiază de un plafon de garantare suplimentar. Acesta este aplicat pe o perioadă de maximum 12 luni de la data la care suma a fost creditată în cont la instituția în cauză sau de la data la care depozitele pot fi transferate legal la o altă instituție de credit. Prevederile directivei au fost transpuse în legislația națională prin art. 62 alin. (1) și (2) din Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor și Fondul de garantare a depozitelor bancare. Potrivit acestei legi, BNR are obligația de a stabili, reconsidera periodic și publica pe site-ul său oficial nivelul suplimentar al garantării prevăzut la art. 62 alin. (1)”, precizează BNR, într-un comunicat.
Categoriile de depozite care beneficiază de schema de garantare a depozitelor suplimentar plafonului standard de acoperire de 100.000 euro, echivalent lei, sunt:
- depozitele care rezultă din tranzacții imobiliare referitoare la bunuri imobile cu destinație locativă;
- depozitele rezultate ca urmare a apariției următoarelor evenimente: pensionarea, disponibilizarea, invaliditatea sau decesul deponentului;
- depozitele rezultate din încasarea unor indemnizații de asigurare sau a unor compensații pentru daune generate de infracțiuni sau pentru condamnări pe nedrept.
„BNR a stabilit nivelul suplimentar al garantării la valoarea de 100.000 euro echivalent lei. Acesta este distinct de cel prevăzut la art. 61 alin. (3) din Legea nr. 311/2015 și se aplică sumei agregate a depozitelor prevăzute la art. 62 alin. (1) din Legea nr. 311/2015, la determinarea compensației aferente acestora potrivit art. 63 din Legea nr. 311/2015.
Denumite majorări temporare ale soldurilor depozitelor (Temporary High Deposit Balances – THDB), prevederile se referă la depozitele în care, pentru o perioadă scurtă de timp, se află sume mari de bani rezultate în urma unor tranzacții imobiliare, moșteniri, despăgubiri, plata unor indemnizații de asigurare și altele”, se mai arată în comunicatul BNR.
Reprezentanții băncii centrale precizează că nivelul stabilit de BNR este cel mai scăzut din Uniunea Europeană. Astfel, în UE, nivelul suplimentar temporar de garantare variază între 150.000 euro, în Ungaria și Danemarca, până la un nivel nelimitat al garantării, pentru Italia, Slovenia sau Slovacia.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național