BNR a revizuit în scădere la 1,7% prognoza de inflație pentru finalul acestui an
Telex » Știri 9 februarie 2017
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, de la 2,1% la 1,7%, prognoza privind inflaţia de la finalul acestui an, dar a urcat estimarea pentru finalul lui 2018, de la 3,2% la 3,4%, a anunţat, astăzi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. În luna noiembrie, BNR a menţinut la -0,4% prognoza privind inflaţia de la finalul anului trecut, şi a revizuit în urcare, de la 2% la 2,1% estimarea pentru decembrie 2017. La finalul anului trecut, rata inflaţiei a fost de -0,5%, potrivit statisticilor oficiale.
„Cotaţiile materiilor prime îşi consolidează trendul ascendent. Preţul combustibililor a revenit, ca dinamică, în teritoriul pozitiv, la finalul anului trecut”, a spus Mugur Isărescu. Majorarea cotaţiei ţiţeiului Brent a avut loc în contextul înţelegerii între producătorii de petrol privind reducerea producţiei.
Guvernatorul a afirmat că a existat o creştere a preţului unor alimente procesate: „Am asistat la accentuarea excesului de cerere, dar influenţa dezinflaţionistă din mediul extern a reprezentat o contrapondere la presiunile din surse interne”.
Scăderea tarifelor RCA, alături de atenuarea deprecierii, în trimestrul patru din 2016, a leului faţă de euro, a susţinut reducerea inflaţiei.
„Excendentul de cerere agregată a continuat să crească. Încrederea sporită în economie se datorează preponderent consumatorilor”, a explicat Mugur Isărescu. Guvernatorul a subliniat că nivelul de optimism se apropie de nivelul de dinaintea crizei, iar temperarea dinamicii anuale a consumului în trimestrul al treilea este asociat unui efect de bază. „Cererea pentru credite de consum rămâne robustă, dar există o temperare a creditelor noi pentru locuinţe, în corelaţie cu derularea neuniformă a programului Prima Casă şi cu anumite iniţiative legislative care nu au încurajat creditarea”, a afirmat guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu a atras atenţia că, pentru acoperirea consumului mai mare, au crescut puternic importurile, pe fondul erodării competitivităţii producătoruilor români prin preţ. Astfel, preţul de producţie a crescut mai repede decât cursul, ceea ce a lovit competitivitatea României pe pieţele internaţionale.
Guvernatorul a atras atenţia asupra evoluţiei modeste a investiţiilor, în contextul unui nivel scăzut de capitalizare a companiilor româneşti.
„Tensionarea pieţei muncii continuă, iar serviciile îşi consolidează rolul de motor al angajărilor. Scade absorbţia de forţă de muncă în industrie şi construcţie”, a spus Mugur Isărescu.
(Sursa: News.ro)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial