BNR: Activele financiare ale sectorului administrațiilor publice au scăzut la 24,1% din PIB, în trimestrul IV 2022
Telex » Știri 13 aprilie 2023
Activele financiare ale sectorului administrațiilor publice au scăzut în ultimul trimestru din 2022 cu 1,8 puncte procentuale (PP), comparativ cu perioada similară a anului anterior, ajungând la 24,1% din PIB, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR), citate de Agerpres. Această dinamică a fost determinată, în principal, de evoluția instrumentelor financiare "Participații și acțiuni/unități ale fondurilor de investiții" și "Credite". Comparativ cu trimestrul IV al anului anterior, participațiile și acțiunile/unitățile fondurilor de investiții au cunoscut o scădere de 2,1 pp în ultimele trei luni din 2022, ajungând să reprezinte 9,5% din PIB.
În termeni relativi, stocul creditelor s-a redus de la 2,7% din PIB în trimestrul IV 2021 la 2,3% din PIB în trimestrul IV al anului 2022. Poziția altor conturi de primit (taxe, impozite, contribuții sociale, creanțe comerciale, sume datorate de agenții economici autorităților publice și creanțe externe) s-a apreciat cu 0,1 pp, până la nivelul de 6,9% din PIB la finele anului 2022.
Disponibilitățile de natura numerarului și depozitelor au înregistrat o majorare semnificativă, în termeni nominali, față de trimestrul IV 2021 (34,4%), însă în termeni relativi, creșterea a fost de doar 0,5 puncte procentuale, până la nivelul de 5% din PIB.
Angajamentele financiare ale administrației publice au crescut cu 6,7% în termeni nominali față de trimestrul IV al anului anterior, pe fondul majorării semnificative a creditelor angajate (32,9%) și a elementelor din categoria altor sume de plătit (35,3%). În termeni relativi, angajamentele financiare s-au diminuat cu 5,9 puncte procentuale, ajungând la 51,4% la finele anului trecut.
Stocul creditelor angajate a crescut, în termeni relativi, cu 0,9 pp în perioada analizată, ajungând la 8,3% din PIB.
Ponderea elementelor din categoria altor sume de plătit s-a situat la 9,2% din PIB, în creștere cu 1,1 pp.
Influența majorării creditelor angajate și a altor sume de plătit asupra angajamentelor financiare a fost contrabalansată de evoluția negativă a titlurilor de natura datoriei emise de administrația publică, acestea din urmă diminuându-se cu 7,9 pp față de aceeași perioadă a anului precedent, până la nivelul de 32,8% din PIB.
Sectorul administrațiilor publice a înregistrat un necesar net de finanțare în ambele perioade analizate, respectiv de 3% din PIB în trimestrul IV 2022 și de 2,9% din PIB în trimestrul IV 2021.
Administrația centrală a prezentat un necesar net de finanțare de 2,4% din PIB în trimestrul IV 2022, comparativ cu 2,2 la sută din PIB în același trimestru al anului anterior. Administrațiile locale au consemnat, de asemenea, un necesar net de finanțare în ambele trimestre analizate, și anume 0,3% din PIB în T4 2022 și 0,5% din PIB în T4 2021. Administrațiile de securitate socială au prezentat un necesar net de finanțare de 0,3% din PIB în trimestrul IV 2022, în comparație cu cel înregistrat trimestrul IV 2021, de 0,2% din PIB.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile