BNR estimează o inflație de 4,2% la finele acesui an și de 3,4% în decembrie 2020
Telex » Știri 8 august 2019
Banca Națională a României (BNR) estimează că inflația va fi 4,2% la finele acestui an și de 3,4% în decembrie 2020, a anunțat guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la prezentarea raportului asupra inflației, informează Mediafax. Rata anuală a inflației se va menține în afara intervalului țintei centrale și pe parcursul semestrului II 2019, sub impactul șocurilor nefavorabile din prima parte a anului curent, iar ulterior se va plasa pe o traiectorie
relativ stabilă, în jumătatea superioară a intervalului țintei, sub incidența epuizării efectelor șocurilor de ofertă din 2019, concomitent cu persistența presiunilor inflaționiste la nivelul inflației de bază, a spus Isărescu.
Guvernatorul BNR spune că evoluția prețurilor a fost influențată de o serie de factori, efecte pozitive având prețurile internaționale ale petrolului și efectele favorabile ale evoluției prețurilor produselor din tutun și a celor cu prețuri administrate, efectele negative fiind induse de modificările legislative în domeniul taxării companiilor din telecomunicații, de șocurile de ofertă pe plan internațional pe segmentul cărnii de porc, de dinamica anuală robustă a salariului mediu net din economie, precum și de excedentul de cerere agregată în creștere. În acest context, Mugur Isărescu a remarcat creșterea consumului, cu efect direct asupra balanței comerciale, alături de lipsa de corelare dintre evoluția cifrei de afaceri din comerț și a încasărilor din industrie, dar și necorelarea creșterii veniturilor populației și cât poate produce economia.
Pentru anul viitor prognoza este pozitivă, în intervalul țintit, dar va trebui acționat pentru temperarea creșterilor salariale și a excesului de cerere de pe piață. În privința creditării, „cât vom putea tempera, temperăm, dar nu putem omorî creditul”, a spus Mugur Isărescu.
Pe plan extern, perspectivele nu sunt favorabile, în condițiile disputei comerciale dintre SUA și China, chiar dacă până acum situația internațională nu a indus efecte negative în economia României. Isărescu a subliniat și faptul că Rezerva Federală americană a redus dobânda, Banca Centrală Europeană vorbește de noi relaxări, Banca Angliei la fel, și, mai nou, o serie de bănci centrale emergente vor să procedeze similar. „Suntem cu ochii cât cepele pe factorii externi”, a subliniat guvernatorul BNR.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane