BNR: La finalul anului trecut erau 6.400 de notificări de dare în plată, cu o valoare a creditelor de 1,8 miliarde de lei
Telex » Știri 31 ianuarie 2017
6.400 de români au depus notificări pentru darea în plată până la finalul anului trecut, cu o valoare a creditelor de 1,8-1,9 miliarde lei, ceea ce reprezintă doar 2% din numărul total de 300.000 de persoane cu credite care ar fi eligibile pentru darea în plată, a declarat astăzi directorul adjunct al Direcţiei Stabilitate din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), Florian Neagu.
Reprezentantul băncii centrale a menţionat că numărul cererilor pentru darea în plată este pe o tendinţă de scădere: „Dacă în primele luni după ce a intrat în vigoare legea, media pe lună era de 1000 de notificări, la finalul anului trecut media lunară a ajuns la 100-150 de notificări. Ritmul a scăzut semnificativ”, a precizat Neagu.
Potrivit reprezentanţilor băncii centrale, impactul legii a fost limitat de măsurile introduse în actul normativ, precum plafonarea valorii imobilului. „S-a impus un plafon social. S-a reuşit ca din contextul legii să scoatem terenurile şi, foarte important, au ieşit creditele prin Prima Casa. Valoarea creditelor prin Prima Casă au ajuns la o valoare de 33 de miliarde de lei, ceea ce este o sumă importantă. În forma finală a legii s-a ţinut cont de aceste propuneri”, a spus reprezentantul BNR.
Un alt factor care a contribuit la reducerea impactului legii a fost decizia Curţii Constituţionale (CCR). „Scăderea preţurilor imobilelor nu mai reprezintă un motiv pentru darea în plată. Circa 75% dintre cereri se bazau pe acest motiv. CCR a spus ca acest motiv nu este eligibil”, a subliniat Florian Neagu.
Pentru banca centrală, legea a arătat că este nevoie de o împărţire echitabilă a poverii între debitori şi creditori. „Măsuri de genul acesta trebuie să fie ţintite şi nu generalizate. O împărţire adecvata a costurilor este esenţială. Împărţirea adecvată a poverii trebuie să se manifeste”, a spus reprezentantul BNR.
(Sursa: News.ro)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial