BNR prognozează pentru finele anului o rată a inflației de 12,5%
Telex » Știri 12 mai 2022
Conform noului Raport asupra inflației al BNR, prezentat astăzi de guvernatorul Mugur Isărescu, inflația va atinge la finele acestui an 12,5%, după un maxim de peste 14% în luna iunie, relatează Mediafax. În 2023, inflația ar urma să scadă la o cifră în trimestrele II, III și IV și să ajungă la 6,7%.
În același timp, fără schemele de compensare acordate pentru energie, indicatorul ar fi urcat la un maxim de 20%, față de 14%, a subliniat guvernatorul BNR.
”Fenomenul inflației este unul european, dacă nu global, cu o tendință generalizată. Dacă ne consolează cu ceva, România nu mai este pe locul 1 la inflație în UE, avem 7-8 țări înaintea noastră, inclusiv țări din zona euro. Vedem Țările Baltice, Cehia, Olanda, în mod curios, și inclusiv Bulgaria, o țară care are curs fix, fără deficitele fiscale pe care le are România”, a spus guvernatorul BNR Mugur Isărescu astăzi, când a prezentat raportul asupra inflației.
Mugur Isărescu a subliniat creșterea extrem de rapidă a prețurilor începând cu iulie 2021, pe fondul majorării prețurilor la energie și al adâncirii sincopelor din lanțurile internaționale de valoarea adăugată cauzate de sancțiunile aplicate Rusiei, reticența companiilor legate de relațiile comerciale cu Rusia și iminența unor noi seturi de măsuri în T1.
Guvernatorul BNR a subliniat și episoadele de panică apărute în această perioadă, pe piața valutară, cauzate de lipsa fizică a bancnotelor, dar și episoadele de pe piața alimentară, în special în ceea ce privește uleiul, dar și la carburanții auto. „Nu ne strică ceva mai mult calm. Agitația e caracteristică perioadelor de criză. Autoritățile asta trebuie să transmită: mai calm. Am înțeles și eu mesajul. Mai bem un ceai de tei”, a spus Mugur Isărescu. El a reluat ideea Băncii Centrale Europene, care a admis că a greșit cînd a caraterizat creșterea prețurilor drept un fenomen tranzitoriu și a admis că inflația va dura. Factorul major care va influența este energia și prețul acesteia, a spus guvernatorul BNR.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile