Bogdan Chirițoiu: Consiliul Concurenței are 61 de investigații în lucru
Telex » Știri 21 octombrie 2024
Consiliul Concurenței are 61 de investigații în lucru, iar ca impact economic cea mai mare este cea pornită împotriva Cisco și a distribuitorilor săi, a anunțat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, citat de Agerpres. „Avem numărul maxim de investigații din ultimii ani. Avem 61 de investigații în lucru. Au pornit câteva, unele de impact mediatic, nu neapărat mari ca potențiale amenzi, dar de impact mediatic, cum e cea privind firmele de arhivare pentru contractele de muncă, legat de scandalul recalculării pensiilor. Ca impact economic, investigația mare pornită este cea împotriva Cisco și distribuitorii. Unu, pentru că Cisco și distribuitorii sunt firme mari în sine, dar legat și de practică, pentru că practica asta e posibil să o găsim și la alte firme, și la alte industrii nu doar la IT”, a precizat Chirițoiu la un seminar pe teme de energie, organizat de Consiliul Concurenței și Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).
Oficialul a menționat că suspiciunea autorității de concurență în această investigație vizează controlarea anumitor licitații de către Cisco și lanțurile sale distribuitori. „Deci, suspiciunea noastră care e la Cisco? Este că Cisco și lanțurile sale distribuitori au un produs care e unic, adică nu e ușor replicabil, n-au concurenți și atunci atunci ei controlează anumite licitații. La licitație participă mai mulți distribuitori, dar ei toți vin cu produsul pe care îl dă Cisco sau cel împuternicit de Cisco și, dacă dai prețuri diferite, evident că determini cine câștigă acea licitație. Toți care au produse patentate, au în esență un monopol. (...) Momentan, e doar o investigație începută, dar suspiciunea, repet, asta este: că în momentul când ai un produs care e monopol, și asta o ai când ai patente, dacă dai prețuri diferite la diferiți distribuitori, de fapt distorsionezi concurența dintre ei în licitație. Deci, dacă vom sancționa Cisco, e posibil să ajungem să sancționăm și alte companii în situații similare. De asta spun că e un caz interesant. E pornit pe informații din interior”, a explicat președintele Consiliul Concurenței. El a subliniat că rostul patentului este acela de a permite companiilor respective să ia un preț mai mare decât costul de producție, ca să-și recupereze investiția în cercetare. „Ideea noastră este că, dacă ai un monopol, trebuie să dai aceleași condiții sau condiții similare celor care sunt în condiții similare. Nu trebuie să fie condiții identice, dar în principiu nu trebuie să avantajezi un distribuitor față de altul. Nu trebuie să ajungi în situația în care, în esență, prin prețurile pe care le dai, tu de fapt ai distrus concurența din licitație. Atunci de ce mai face statul licitație, dacă deja tu, din condițiile prin care furnizezi marfa aia, ai stabilit câștigătorul?”, a punctat Bogdan Chirițoiu.
Șeful autorității de concurență a reiterat că din investigațiile pornite anul acesta, Cisco pare cazul cel mai interesant, dar vor mai fi investigații care vor porni anul acesta și la începutul anului viitor, însă depinde și de capacitatea instituției. Pe de altă parte, președintele Consiliului Concurenței a afirmat că Executivul a cerut autorității să se uite la ce se întâmplă în zonele calamitate, unde s-au dat ajutoare după inundații, și să monitorizeze ce se întâmplă acolo, cum se comportă cei care vând produsele de genul electrocasnice sau materiale de construcții, „de frică să nu crească prețurile”. „Eu mai degrabă mă aștept la zona construcții, unde sunt piețe locale, să fie probleme. Mă îndoiesc că marii comercianți de echipamente electrocasnice o să crească prețul în județul Galați. Banii aceștia vor fi decontați, deci statul va avea o bază de date cu prețurile practicate. Atunci, prin birourile noastre teritoriale, am identificat care sunt principalii agenți economici din zonă și le-am trimis scrisori de atenționare. Le-am spus că vor veni controale. După ce se termină perioada asta, când se vine cu deconturi, o să analizăm deconturile astea și e posibil să le cerem date, deci trebuie să fie pregătiți... Ei oricum, legal, sunt obligați să țină datele de contabilitate. Atunci, am zis să-i atenționăm suplimentar, să le aibă pregătite, pentru că e posibil să primească controale la începutul anului viitor. Și am scris prefecturilor și primăriilor, de asemenea, să fie atente să ne sesizeze dacă văd lucruri în neregulă”, a mai afirmat Bogdan Chirițoiu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile