Bogdan Chirițoiu: În momentul de față, prețurile la carburanți în România sunt cu 3%-5% sub media europeană
Telex » Știri 3 mai 2022
Prețurile la carburanți în România sunt mai mici decât media europeană cu 3%-5%, a afirmat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, citat de Agerpres. El a precizat că este vorba despre prețurile practicate de companiile din România fără taxe. „Ne uităm la datele pe care le dă Eurostat-ul. Comparăm prețurile fără taxe, deci prețurile practicate de companiile din România fără contribuția statului, fără taxe, comparăm prețurile acestea cu media europeană. Și în general când vedem, acum câțiva ani eram la medie și peste medie, în momentul de față suntem la 3-5% sub media europeană. Deci, din punctul acesta de vedere nu par să stea mai rău în România decât stau în restul țărilor europene. În rest, desigur, am derulat controalele respective împreună sau am participat la controalele ANPC-ului și ANAF-ului. ANPC are o serie de probleme punctuale în unele benzinării. Au prezentat rezultatele lor, noi ne uităm la ansamblu, la ceea ce fac companiile, dar nu ne uităm la o stație de benzină, ci la comportamentul companiilor. Nu am acum un rezultat pe care să vi-l pot comunica... Momentan monitorizăm piața, strângem date, nu am aplicat o sancțiune”, a declarat Bogdan Chirițoiu, la ieșirea de la Comisia economică, industrii și servicii din Senat unde a fost prezentată analiza „Raport asupra investigațiilor derulate și sancțiunilor aplicate de către Consiliul Concurenței din anul 2019 până în prezent”.
În opinia șefului autorității de concurență, nu ar trebui să comparăm cu situația din pandemie, când prețurile erau mult mai joase, pentru că barilul de petrol era la 20 de dolari, iar acum este la 110 dolari.
Potrivit acestuia, există o instabilitate în piață și „nu putem să ne prefacem că nu există o criză economică potențată de războiul din zonă”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice