Bogdan Chirițoiu: Nu suntem îngrijorați în momentul de față privind evoluția sectorului bancar
Telex » Știri 20 mai 2024
Concluziile investigației sectoriale privind sectorul bancar vor fi publicate în curând, dar, în linii mari, nu suntem îngrijorați în momentul de față privind evoluția sectorului, a declarat, la uun eveniment de specialitate, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, citat de Agerpres. "O să publicăm în curând concluziile investigației noastre sectoriale, analiza sectorială pe care am făcut-o privind sistemul bancar. Doar câteva lucruri o să spun în momentul de față. 1 - vedem un proces de consolidare în piața bancară. Sunt o serie de operațiuni care au loc în momentul de față sau care se prefigurează. Desigur, le vom analiza pe fiecare în parte, dar, în linii mari, nu suntem îngrijorați în momentul de față privind evoluția sectorului", a spus Chirițoiu la a 17-a ediție a Conferinței Internaționale "Perspectives în Banking and Financial Law".
Președintele autorității de concurență a subliniat că instituția pe care o conduce colaborează strâns cu Banca Națională a României, care asigură supravegherea prudențială, și, până acum, nu au fost văzute motive pentru a interveni în tranzacțiile în desfășurare.
"Împreună, până acum n-am văzut motive să intervenim în tranzacțiile care sunt în desfășurare, apreciind stabilitatea remarcabilă pe care sistemul bancar românesc a avut-o în ultima perioadă și faptul că am trecut prin crizele recente fără hopurile pe care le-am văzut în alte state", a afirmat Bogdan Chirițoiu.
Acesta a atras atenția însă că sunt și lucruri care nu arată atât de bine, precum deschiderea spre inovare a sectorului bancar și penetrarea relativ scăzută în economie.
"Văd că apare Revolutul, și eu sunt client Revolut, și succesul foarte mare pe care-l are Revolut în România îmi ridică semne de întrebare privind deschiderea spre inovare a sistemului nostru bancar.(...). Și, iarăși, problema mare și veche și nerezolvată a sistemului nostru bancar este penetrarea relativ scăzută în economie, faptul că avem cea mai scăzută pondere a activelor bancare în PIB din Uniunea Europeană", a punctat președintele Consiliului Concurenței.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile