Bogdan Drăghia (INS): Platforma de autorecenzare de pe site-ul www.recensamantromania.ro, activă începând de astăzi
Telex » Știri 14 martie 2022
Platforma de autorecenzare de pe site-ul www.recensamantromania.ro este programată să devină activă devenit activă luni, 14 martie, ora 0.00, potrivit purtătorului de cuvânt al Institutului Național de Statistică pentru activitatea Recensământului Populației și Locuințelor, Bogdan Drăghia, relatează Agerpres. „Site-ul recensământului poate fi accesat la adresa www.recensamantromania.ro. De pe acest site puteți intra foarte ușor pe platforma de autorecenzare, este linkul de sus, linkul va fi activ la ora zero a zilei de 14 martie (…). Tot pe site-ul recensământului veți avea posibilitatea, după ce vă autorecenzați, să intrați în posesia codului de auto-recenzare, în termen de maximum 7 zile de la momentul în care ați completat chestionarul de recensământ. Acel cod se poate accesa tot din prima pagină a site-ului. De asemenea, acest link va fi activ din 14 martie. Iar în partea de sus a paginii vor exista două tutoriale, unul video și unul text, care vă vor ghida în procesul de auto-recenzare. Pe site veți găsi, de asemenea, toate materialele referitoare la recensământ din punct de vedere legislativ, hotărârile Comisiei Centrale a Recensământului”, a declarat reprezentantul INS, într-o conferință de presă.
Prima etapă a Recensământului Populației și Locuințelor, autorecenzarea, începe astăzi, 14 martie, și va avea loc până pe data de 15 mai, potrivit INS.
În cadrul conferinței de presă, președintele INS, Tudorel Andrei, a menționat că toate procesele recensământului sunt informatizate. „Care sunt noutățile mari ale acestui recensământ. În primul rând, eliminarea completă a hârtiei. Este vorba de o informatizare a tuturor proceselor de culegere, prelucrare și diseminare. Inclusiv la diseminare, Institutul își propune o metodă inovatoare, astfel încât fiecare utilizator să poată să-și construiască propriile statistici, interacționând cu mediul informatic disponibil pe site-ul instituției. Al doilea lucru: transparență totală în pregătirea, culegerea și prelucrarea datelor statistice. Aici, lucrul foarte important este că prin cadrul legal s-a constituit un Consiliu de Comunicare și Transparență, condus de președintele Academiei Române, domnul academician Ioan Aurel Pop. Din acest consiliu fac parte reprezentanți ai partidelor parlamentare, mass-media, ONG, mediul de afaceri, rectorul ASE, rectorul Universității București. O altă noutate este că recensământul populației pune la dispoziție chestionarul atât în limba română, engleză, dar și în limbile minorităților naționale. În total, chestionarul este disponibil în 18 limbi”, a precizat Tudorel Andrei.
Președintele INS a subliniat că persoanele care se vor autorecenza vor primi o zi liberă de la locul de muncă. „Cei care se înscriu în format online vor beneficia de o zi liberă, ceea ce înseamnă poate un stimul. Avantajele autorecenzării: completarea formularului în orice moment din perioada specificată. Datele sunt ușor de completat, nu este ceva foarte complicat. Vreau să subliniez că protecția datelor este garantată 100%. Din momentul în care s-au validat datele, ele au fost criptate și au fost trimise în baza de date, fiecare înregistrare nu se mai identifică prin codul numeric personal, ci printr-un identificator statistic care nu mai poate crea o legătură între persoană și datele înregistrate”, a adăugat Tudorel Andrei.
Președintele INS a afirmat că fiecare unitate administrativ-teritorială ar trebui să aibă un recenzor care să-i asiste pe cetățeni la completarea datelor.
„România are cel puțin două părți: cei care au și care știu să folosească tehnica de calcul și cei care nu au sau nu știu să folosească tehnica de calcul. Și în aceste condiții noi propunem înființarea, la fiecare unitate administrativ-teritorială, a unui centru în care există un recenzor care vine să îndrume, să asigure sprijin, celor care solicită completarea datelor în online, fie prin folosirea tabletelor pe care le avem, sau numai prin sfaturi, cu utilizarea smartfonului personal pe care îl are cetățeanul respectiv”, a declarat Tudorel Andrei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice