Bookfest 2018, cel mai mare târg de carte din istoria României
Numărul 21, 5-11 iunie 2018 » Eveniment
Există, în vastul spațiu de la Romexpo, trei repere pentru a recurge la comparații, Pavilionul Central, Pavilioanele 15-16 și Pavilionul B2, atunci când dorim să verificăm valabilitatea informației furnizate de organizatorii Bookfest – 2018. Încă de la intrarea în proaspăt inauguratul Pavilion B2 îți dai seama că le depășește ca dimensiune pe celelalte două amintite aici, gazde ale edițiilor precedente. Este vorba despre 15.000 metri pătrați, respectiv o suprafață cu 50% mai mare decât zona de expunere din Pavilionul Central. Astfel, pe standuri a fost posibil să se prezinte nu mai puțin de un milion de cărți.
Elementul de noutate al ediției a XIII-a se suprapune, se îmbină cu statistici de genul celor menționate, ceea ce atestă că – și în domeniul editorial – modernul reprezintă un vector de progres, inclusiv în privința volumului și calității producției editoriale. Spații largi, posibilități multiple de expunere, dintre cele mai diverse, cu dominația netă a instrumentelor digitale, condiții confortabile pentru un auditoriu numeros, jocuri de lumini, surse multiple de informație și, nu în ultimul rând, formule de marketing atractive, începând, cum este normal, cu reduceri de prețuri de până la 80 de procente. Cu toate că s-a înregistrat un număr record de vizitatori, a dispărut înghesuiala de altădată, fiecare doritor să se informeze, să cumpere cărțile care îl interesează, beneficiind de tot ceea ce este necesar pentru a se informa adecvat fără să-i stânjenească pe ceilalți iubitori de lectură.
Sigur, comerțul cu cărți are specificul lui și, prin urmare, nu se poate defini exclusiv prin parametrii de genul celor amintiți. Avem de-a face cu un autentic act de cultură, de civilizație a spiritului, de cunoaștere în mai toate sferele de manifestare a umanului. Diversitatea ofertei a fost însoțită, în cel mai evident mod cu putință, de accentul pus de edituri pe calitate.
Invitatul de onoare al ediției din acest an a fost Statele Unite ale Americii, standurile acestei țări atrăgând foarte mulți vizitatori prin oferta de cărți pentru toate vârstele, pentru o mare varietate de cititori, inclusiv prin prisma profesiilor lor. Bineînțeles, expunerea lucrărilor autorilor americani s-a remarcat și prin parametri calitativi superiori, pe măsura a ceea ce reprezintă SUA în zilele noastre. Este de remarcat că participările internaționale la Bookfest, nu numai prin invitați de onoare, permit comparații utile, reale schimburi de experiență. Astfel de „modele” au fost surse de inspirație și pentru participările românești la târguri internaționale de carte, cum au fost cele din acest an de la Paris, Leipzig, Stockholm, iar recent la Madrid, unde țara noastră a fost invitată de onoare.
Ceea ce a găzduit Capitala timp de cinci zile (30 mai-3 iunie 2018) a reprezentat un „episod” al unei manifestări de o incontestabilă anvergură națională, în contextul Centenarului Marii Uniri. Începând cu Timișoara, în intervalul 19-21 aprilie a.c., continuând cu impresionantul Târg de la București de la cumpăna lunilor mai și iunie, Bookfest se va desfășura în perioada următoare, până la 21 octombrie, succesiv la Craiova, Cluj-Napoca, Iași și Târgu Mureș. Această „acoperire geografică” este, de asemenea, fără precedent, semnificația ei fiind mai mult decât concludentă pentru ceea ce reprezintă ANUL 2018 inclusiv pentru iubitorii de carte.
Avem, deci, încă un motiv de satisfacție, mai ales că astfel de prezențe în lumea spirituală, cum sunt târgurile de mare amploare, precum Bookfest, îmbogățesc peisajul vieții cotidiene – prin accesul larg la creații literar-științifice – cu probe directe și extrem de convingătoare ale performanței forței creative a oamenilor și a umanității, în totalitatea ei.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național