BookFest 2022 – 5 zile de călătorie din România până în Țara Soarelui-Răsare
Numărul 22, 8-14 iunie 2022 » Eveniment
Toți cei care, vreme de doi ani, au urmărit, eventual numai online, manifestarea găzduită de Complexul Expozițional ROMEXPO au trăit bucuria reîntâlnirii cu producțiile editoriale, de data aceasta, alături de mulți alți iubitori ai cărții care au trecut pragul Pavilionului C2, cu prilejul desfășurării Târgului Internațional BookFest București, ediția a XV-a. Nimic nu poate înlocui răsfoitul unui volum care prezintă interes pentru cititori, nimic nu poate substitui legăturile directe, vii, cu autori preferați, cu participanții la dezbateri și la alte manifestări cultural-științifice pe teme de real interes individual, dar și în rândurile colectivităților din care facem parte.
Asemenea considerații care vizează nemijlocit atmosfera din cele cinci zile de desfășurare a BookFest 2022 decurg din aprecierea deosebită pe care o acordăm fiecărui act public care marchează revenirea în normalitate. BookFest nu numai că a reînnodat, pe viu, numeroase tradiții, ci a adus și multe elemente de noutate, care s-au înscris organic în preocupările de ordin profesional, de cultură generală, de aspirații spre frumos și etic într-o lume marcată de mari provocări economico-sociale și militare, într-un cuvânt – existențiale. Toate aceste considerații au avut un corespondent direct și expresiv în oferta bogată a nu mai puțin de 200 de expozanți, în derularea a peste 400 de evenimente, organizate la standurile editurilor și în zonele special amenajate pentru lansări de carte și pentru dezbateri.
Dată fiind bogăția de manifestări, varietatea mijloacelor de comunicare cu vizitatorii, nu ne putem permite să prezentăm o cronică amplă a ceea ce a reprezentat BookFest 2022. Ne vom rezuma la câteva sublinieri.
Constatăm, în primul rând, recordul de evenimente organizate de invitata de onoare a ediției a XV-a a BookFest, Japonia. Peste 60 de evenimente s-au desfășurat la standurile special amenajate de reprezentanții celor mai importante edituri din Țara Soarelui-Răsare. A fost vorba despre un program complex care a oferit iubitorilor de carte ocazia de a călători în universul artei și culturii japoneze, prin participarea la o suită de evenimente, între care o Olimpiadă de Benzi Desenate, ateliere de pictură în stil japonez (semne de carte), de karuta și hanafuda (cărți de joc japoneze), de caligrafie, de Yukata (chimono de vară), completate cu un spectacol de modă, inspirat tot de chimonouri. Programul divers al invitatei de onoare a inclus o serie de evenimente dedicate specialiștilor din diverse domenii, precum traducători, cu accent pe expresii idiomatice și proverbe japoneze, precum și fanilor celui mai dezvoltat domeniu al publishing-ului de carte.
De asemenea, peste 50 de evenimente au fost dedicate copiilor, în cadrul BookFest Junior, proiect inițiat în Salonul de Carte în urmă cu cinci ani. Ediția BookFest-ului copiilor din 2022 a reunit, pe lângă așteptatele lansări de carte și întâlnirile cu autori preferați, o serie de ateliere, expoziții de pictură, cu desene inspirate din cărți, teatru, completate cu reduceri atractive tip „Happy Hour” și tombole.
Totodată, au avut loc numeroase dezbateri menite să investigheze modul în care arată lumea la capătul a doi ani pandemici și la trei luni de război. S-au abordat, cu precădere, teme de educație, de sănătate fizică și psihică, mai ales a copiilor, precum și aspecte actuale de ordin geopolitic. Acestora li s-au alăturat discuții, care au așezat la aceeași masă profesioniști ai lumii publishing-ului de carte: dialogul între traducători și redactori, seminar cu traducători de literatură română din afara țării, mese rotunde și ateliere, cu graficieni, traducători și ilustratori de carte.
La rândul lor, cinefilii s-au bucurat și ei de oferta bogată de filme, puse la dispoziție de țara invitată, și de o selecție de producții cinematografice oferite de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”.
Așadar, au fost cinci zile bogate în evenimente, care s-au constituit într-un veritabil festival dedicat cărții din cele mai diverse domenii de preocupări ale unui numeros public vizitator.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane