Brevetele pentru integrarea AI în rețelele electrice, în creștere puternică
Numărul 50-51, 18 dec. 2024 - 14 ian. 2025 » Conectarea la era digitală
Brevetele relaționate cu integrarea în rețelele electrice a Inteligenței Artificiale (AI) au crescut de șase ori în ultimii ani, conform unui studiu realizat de Oficiul European de Brevete (EPO) și Agenția Internațională a Energiei (IEA), relatează EFE, preluată de Agerpres. Studiul, intitulat „Brevete pentru Rețele Electrice Îmbunătățite”, demonstrează, conform unui comunicat al EPO, că acest impuls vine din progresele în integrarea digitală și din expansiunea surselor de energie curată, ceea ce încurajează inovarea în sectorul energetic.
Două domenii în care s-a produs o creștere evidentă au legătură cu prognozele privind cererea și oferta și cu rețelele de încărcare pentru vehicule electrice.
Infrastructura electrică înregistrează un mare avans în prezent, iar în perioada 2009 - 2013 investițiile în acest sector au crescut cu 30% anual, în medie, de șapte ori mai mult față de media din alte sectoare.
„Așa cum subliniază recentul raport al lui Mario Draghi, pentru garantarea competitivității sale, Europa trebuie să fie lider în ceea ce privește angajamentul privind noile tehnologii curate și promovarea tranziției energetice spre un viitor fără combustibili fosili. Deja s-au înregistrat progrese semnificative în acest sector, ceea ce pune în evidență urgența investițiilor în rețele electrice mai inteligente și flexibile, care să echilibreze actuala creștere a cererii de energie cu surse energetice variabile. Acest studiu oferă o perspectivă unică a tendințelor în materie de brevete, servind ca o foaie de parcurs pentru tranziția noastră spre un nou sistem energetic", a afirmat președintele EPO, Antonio Campinos.
Directorul executiv al IEA, Fatih Birol, a semnalat, la rândul său, că rețelele electrice inadecvate reprezintă un obstacol pentru activitatea economică și îngreunează dezvoltarea tehnologiilor curate.
Datele studiului, potrivit lui Birol, demonstrează că inovatorii dau un răspuns la necesitatea îmbunătățirii tehnologiei în rețelele electrice pentru ca acestea să fie mai flexibile și competitive.
UE și Japonia au condus în ceea ce privește inovarea în domeniul rețelelor electrice, fiecare deținând 22% din totalul brevetelor legate de rețele, în perioada 2011-2022, fiind urmate îndeaproape de SUA, cu 20%.
În context european, Germania (11%), Elveția (5%), Franța (4%), Marea Britanie (2%) și Italia (1%) sunt principalele țări de origine a patentelor privind rețelele electrice.
China s-a poziționat drept regiunea care a crescut cel mai mult în acest domeniu. Cota sa a avansat de la 7% în 2013 la 25% în 2022, depășind UE în acel an și devenind țara cu cel mai ridicat număr de brevete.
Universitățile, institutele de cercetare și micile companii joacă un rol semnificativ în inovarea pe partea de rețele electrice, constată studiul.
Majoritatea start-up-urilor tehnologice relaționate rețelelor electrice au sediul în Europa și SUA. Circa 37% dintre acestea au solicitat un brevet, semnificativ peste media de 6% a start-up-urilor europene, ceea ce sugerează un mare potențial de atragere a capitalurilor de risc.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane