Bruxelles-ul a acceptat prelungirea termenului până la care România poate depune planul de reducere a deficitului
Telex » Știri 17 octombrie, 9:20
Comisia Europeană a convenit cu România doar prelungirea, până la 31 ianuarie 2025, a termenului limită până la care țara poate depune planul său de reducere a deficitului bugetar, a explicat miercuri, pentru Reuters, un purtător de cuvânt de la Comisia Europeană, relatează Agerpres. „În condițiile în care nu am primit încă planul României, nu putem face comentarii cu privire la conținutul său. Înainte de trimiterea planului, Comisia este angajată într-un dialog tehnic cu statele membre, inclusiv cu România, în ideea de a se asigura că aceste planuri respectă toate cerințele prevăzute în legislație”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului comunitar, citat de Reuters.
România nu a prezentat încă proiectul de buget pe 2025, însă analiștii și agențiile de rating se așteaptă la unele majorări de taxe pentru consolidarea finanțelor publice. Coaliția guvernamentală a majorat salariul minim și pensiile în sistemul public în acest an, scrie Reuters.
Anterior, premierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul „a ajuns la o înțelegere” cu Comisia Europeană cu privire la planul fiscal de reducere a deficitului și a subliniat că este esențial că experții CE au fost de acord că România are nevoie de perioada cerută de 7 ani pentru a realiza proiecte majore de investiții în economie.
„Am ajuns la o înțelegere cu Comisia Europeană cu privire la planul fiscal. Este esențial că experții Comisiei au fost de acord că România are nevoie de o perioadă de 7 ani în care să facă investiții masive în economie. Doar astfel vom ajunge la media UE în privința dezvoltării, a veniturilor cetățenilor și a nivelului de trai, în general. Există și un acord asupra ideii că, dacă deficitul este mai mic decât investițiile, atunci suntem pe o traiectorie sănătoasă”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern de miercuri.
Autoritățile de la București au majorat ținta de deficit pentru acest an la 6,9% din PIB, iar Consiliul Fiscal estimează că, cel mai probabil, România va încheia 2024 cu un deficit bugetar cash de 8%.
România este vizată de o procedură de deficit excesiv încă din 2020, prin care trebuie să prezinte Comisiei Europene un plan multianual de readucere a deficitului sub pragul de 3% din PIB. Veniturile din taxe ale României reprezintă mai puțin de 30% din PIB, față de o medie UE de 41% din PIB.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial