Bruxelles-ul se așteaptă, în următoarele 12 luni, la o diminuare a cererii de gaze a UE mai mare decât importurile din Rusia
Numărul 21-22, 31 mai - 13 iun. 2023 » Lumea în care trăim
Comisia Europeană se așteaptă la o diminuare a cererii de gaze a Uniunii Europene în următoarele 12 luni, mai mult decât volumul total de gaze pe care UE ar urma să le cumpere din Rusia în acest an, ceea ce ar ajuta la reducerea presiunilor inflaționiste din blocul comunitar, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Conform unui document consultat de Reuters, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, susține că politicile destinate economisirii energiei ar urma să conducă la o diminuare cu 60 de miliarde de metri cubi a consumului de gaze în UE. O astfel de cantitate este mai mare decât volumul combinat de gaze naturale și gaze lichefiate pe care UE se așteaptă să îl importe din Rusia în 2023, se arată în acest document datat 23 mai 2023.
Anul trecut, UE a introdus măsuri de urgență destinate conservării energiei, după ce Rusia a redus puternic livrările de gaze naturale prin conducte către Europa și a aruncat țările membre într-o criză a prețurilor mari la energie și a livrărilor reduse.
Grație acestor măsuri de urgență, dar și diminuării producției în industrie și vremii blânde din timpul iernii, cererea de gaze a blocului comunitar a scăzut cu 18% începând din luna august 2022 și până în luna martie 2023 comparativ cu aceiași perioadă a anilor anteriori, depășind ținta stabilită de Bruxelles privind o reducere a consumului de gaze cu 15%.
"Acțiunile derulate în cadrul REPowerEU au permis una din cele mai mari reduceri ale cererii de gaze din istorie", se precizează în documentul citat, care face referire la planul "REPowerEU" destinat diminuării dependenței Europei de combustibilii fosili din Rusia.
Înainte de invazia din Ucraina, declanșată în luna februarie a anului trecut, importurile de gaze ale Europei din Rusia se situau la aproximativ 150 de miliarde de metri cubi anual.
Germania, cea mai mare economie a blocului comunitar, era una dintre țările UE cele mai dependente de gazele rusești, iar prețurile mari la energie, apărute ca urmare a războiului din Ucraina, au afectat situația financiară a Germaniei, dar și a Uniunii Europene ca întreg. Cele mai recente datee statistice arată că inflația ridicată a împins economia germană în recesiune în primele trei luni ale acestui an. Produsul Intern Brut al Germaniei a scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv, în perioada ianuarie-martie 2023, ceea ce reprezintă definiția tehnică a recesiunii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național