BTA: Banca Națională a Bulgariei va emite o monedă omagială de 2 euro după aderarea la zona euro
Numărul 33-34, 23 aug. - 6 sep. 2023 » Roza vânturilor
Banca Națională a Bulgariei (BNB) va avea permisiunea de a emite o monedă omagială cu denominarea de 2 euro după intrarea Bulgariei în zona euro, care este planificată să aibă loc la începutul lui 2025, informează BTA, preluată de Agerpres. De asemenea, Banca Națională a Bulgariei va putea să emită monede destinate colecționarilor, care trebuie să fie de o denominare, culoare și mărime diferită de cea a monedelor aflate în circulație pentru a putea deosebite de acestea.
Fiecare țară care utilizează euro ca monedă oficială poate emite două monede comemorative pe an. Aceste monede au aceleași caracteristici, proprietăți și fețe comune ca și monedele obișnuite de 2 euro. Deosebirea constă în elementele grafice comemorative de pe fața lor națională. Numai monedele de 2 euro pot face obiectul unei emisiuni comemorative, se precizează pe pagina de Internet a Băncii Centrale Europene.
Ca regulă generală, fiecare țară poate emite doar două monede comemorative de 2 euro pe an. În mod excepțional, poate fi emisă o a treia monedă, cu condiția să fie emisă în comun de toate țările din zona euro și să comemoreze un eveniment de importanță europeană. Aceste monede emise au un design comun pe fața lor națională precum și numele țării emitente și evenimentul comemorat în limba sau limbile naționale.
Monedele comemorative de 2 euro reprezintă mijloace legale de plată în întreaga zonă euro, ceea ce înseamnă că pot fi folosite - și trebuie acceptate - la fel ca orice alte monede euro.
Cele mai multe dintre monede comemorează evenimente istorice sau atrag atenția asupra unor evenimente actuale care prezintă importanță din punct de vedere cultural. De exemplu, prima monedă comemorativă de 2 euro a fost emisă de Grecia pentru a marca desfășurarea Jocurilor Olimpice la Atena în anul 2004.
Deși BCE este responsabilă de aprobarea volumului maxim de monede, inclusiv monede comemorative, pe care le poate emite fiecare țară, conceperea și emiterea acestora rămân de competența autorităților naționale, precizează site-ul BCE.
În ultimii ani a existat un interes mare pentru monedele comemorative lansate de BNB. Fiecare nouă monedă emisă se epuizează în câteva zile. Vechile emisiuni sunt căutate și ele, astfel că doar cinci tipuri de monede comemorative mai sunt disponibile la birourile băncii centrale. Ca răspuns la cererea mare, BNB va introduce o nouă practică din 2024, punând în circulație până la patru monede de euro comemorative pe an. Designul general de pe reversul monedei va utiliza icoana Theotokos, recomandată de Sfântul Sinod. Icoana Maicii Domnului datează din secolul 17 și este păstrată la mănăstirea Gorni Voden din Asenovgrad.
Prima monedă de aur va fi emisă în luna ianuarie 2024. Punerea în circulație a patru monede va fi făcută la începutul fiecărui an calendaristic, modificându-se doar anul în care a fost emisă pe avers.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național