BTA: Bulgaria și România au un proiect comun pentru a îmbunătăți navigația pe Dunăre
Telex » Știri 31 ianuarie, 9:57
Bulgaria și România au pregătit un proiect comun pentru a îmbunătăți navigația pe Dunăre, a anunțat Ministerul Transporturilor de la Sofia, transmite agenția bulgară BTA, preluată de Agerpres. Proiectul FAST Danube 2, care a fost prezentat marți pentru a beneficia de finanțare prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei, prevede implementarea de soluții tehnice pe sectorul comun româno-bulgar al Dunării care vor îmbunătăți condițiile de navigație și siguranța traficului.
"În doar câteva luni, am demarat acțiuni concrete cu privire la două proiecte cheie cu România, care timp de mai mulți ani au fost doar în stadiul de wishful thinking", a declarat ministrul bulgar al Transporturilor, Georgi Gvozdeikov, la ceremonia de semnare a documentelor. Potrivit lui Gvozdeikov, grație voinței politice solide și a dialogului între guvernele bulgar și român, cele două țări lucrează în mod activ la îmbunătățirea conectivității de transport în regiunea Dunării. "Această investiție este importantă pentru că va face râul navigabil timp de 340 de zile pe an, în loc de 280 de zile în prezent, și asta este un avantaj pentru afaceri", a subliniat Gvozdeikov.
Ministerul Transporturilor din Bulgaria și Ministerul Transporturilor din România au depus o cerere comună la Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA). Valoarea orientativă a proiectului este de 230 de milioane de euro, din care partea de grant este de până la 85%. Rezultatele procedurii de evaluare a proiectului sunt așteptate în luna iulie 2024.
Pe partea românească, coordonatorul proiectului este Administrația Fluvială a Dunării de Jos, în timp ce pe partea bulgară partenerul este Agenția Executivă pentru Explorarea și Întreținerea Fluviului Dunărea.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial