BTA: Consiliul UE a aprobat design-ul monedelor euro bulgărești
Numărul 7, 21-27 feb. 2024 » Lumea în care trăim
Consiliul Uniunii Europene a aprobat, la începutul lunii februarie, design-ul părții naționale a monedelor euro bulgărești, a informat zilele trecute Banca Națională a Bulgariei (BNB) într-un comunicat de presă, transmite BTA, preluată de Agerpres. Desing-ul reproduce simbolurile care apar pe actualele monede bulgărești: Călărețul de la Madara - pe monedele de 1, 2, 5, 10, 20 și 50 de eurocenți; Sfântul Ivan Rilski - pe moneda de 1 euro; Sfântul Paisie de la Hilandar - pe moneda de 2 euro.
Viceguvernatorul BNB, Andrey Gyurov, a subliniat că acesta este un alt pas în procesul de aderare a Bulgariei la zona euro. Odată cu obținerea aprobării Consiliului UE, BNB va putea produce o cantitate de până la un milion de piese pentru fiecare denominare (1, 2, 5, 10, 20 și 50 de eurocenți; 1 euro și 2 euro). BNB a demarat deja un program test de producție, care include mai multe etape. Etapa obținerii de rondele pentru baterea de monede euro a fost depășită și aceste rondele au fost comandate. Acum că rondelele au ajuns la Monetăria BNB, poate demara producția de monede, a explica Gyurov.
"După ce vor fi produse versiunile test, monedele euro trebuie să fie certificate de Banca Centrală Europeană. Obținerea unui astfel de certificat va însemna că BNB poate demara producția pentru restul monedelor euro", a spus Gyurov.
După ce Bulgaria va primi aprobarea oficială de a se alătura zonei euro, aproximativ 800 de milioane de monede euro vor fi produse.
(Sursa foto: www.bnb.bg)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile