București, pol european și mondial al securității cibernetice
Numărul 1, 12-18 ian. 2021 » Eveniment
Zilele începutului de an au fost marcate de mai multe evenimente, în prim-plan situându-se, cu certitudine, declanșarea vastei și deosebit de necesarei operațiuni de vaccinare anti-COVID. Fără urmă de îndoială, prioritatea-priorităților o constituie asigurarea sănătății populației, de la nivelul fiecărui membru al societății până cel al națiunii, în ansamblu. În strânsă legătură cu acest deziderat fundamental se află numeroase procese și fenomene menite să diminueze considerabil efectele pandemiei (dacă, deocamdată, nu este posibilă o diminuare totală). Între factorii care și-au dovedit valabilitatea se înscrie saltul calitativ în evoluția digitalizării în spațiul nostru autohton, reflectată inclusiv în activitatea profesioniștilor contabili. Acesta este contextul în care consemnăm un eveniment de natură a insufla mai multă încredere că viitorul, atât cel apropiat, cât și cel îndepărtat, va fi caracterizat prin progrese notabile în extinderea și aprofundarea procesului de digitalizare a întregii noastre vieți economice și sociale.
Cu o rapiditate pe care puțini o anticipaseră, vestea că în țara noastră se va afla sediul Centrului European pentru Securitatea Cibernetică a avut un ecou internațional remarcabil. Zeci de mari companii de securitate cibernetică din întreaga lume au adresat solicitări pentru reprezentarea lor oficială în Capitala României. Așa că nu este deloc prematur să anticipăm că, în scurt timp, Bucureștiul se va înscrie pe harta mapamondului drept un autentic pol al securității cibernetice.
Este bine cunoscut faptul – relevat frecvent de CECCAR Business Magazine – că atacurile cibernetice s-au intensificat în perioada care a trecut de la declanșarea pandemiei COVID-19, specialiștii din domeniu anticipând creșterea în amploare și gravitate a acestui fenomen. Este și principala motivație a Comisiei Europene, care a apreciat că amintitul Centru Comunitar trebuie să funcționeze într-un stat membru care s-a afirmat nu numai potențial, ci și în practica nemijlocită, atât în sectorul public, cât și în cel privat, drept un ofertant semnificativ de soluții, servicii și produse tehnologice în domeniul securității cibernetice.
În contextul evocat, nu putem face abstracție de faptul că, până în prezent, Uniunea Europeană nu avea, în țara noastră, nicio agenție la nivel comunitar. Centrul care își va începe, în curând, activitatea reprezintă, deci, un fel de „cap de pod” în actuala fază a procesului de integrare europeană într-un domeniu care, indubitabil, aparține viitorului economic și social la scară globală. „Descoperim” în acest fapt și explicația grabei cu care marile companii din domeniu au avansat intențiile lor de a deschide reprezentanțe puternice la București.
De altfel, Comisia Europeană a acționat cu maximă operativitate în deciziile luate, atât în privința asigurării resurselor financiare necesare funcționării Centrului, cât și a personalului de specialitate. S-au alocat 4,5 miliarde de euro pentru actualul exercițiu bugetar al UE și pentru angajarea nucleului de specialiști în rândul cărora românii vor avea o pondere concludentă.
Faptul că la București va fi concentrat un mare număr de experți din domeniul securității cibernetice este, în sine, semnificativ pentru locul și rolul României pe eșichierul european și mondial a structurilor instituționalizate de luptă efectivă, sub toate aspectele, cu infracțiunile și contravențiile specifice din sfera IT&C. Nu putem decât să apreciem, în cel mai înalt grad, o asemenea consacrare internațională, deopotrivă, a meritelor puternicului detașament de specialiști în materie de informatică existenți în țară sau formați în România și angajați pe posturi importante în străinătate, cât și a climatului favorabil din întreaga societate pentru dezvoltarea științei și tehnicii avansate. Sunt informații de bun augur pentru acest început de an ce se constituie într-un autentic eveniment, demn de interesul nostru, al tuturor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane