Bucureștiul, locul 67 în topul celor mai scumpe 77 de orașe din lume
Numărul 21, 5-11 iunie 2018 » Lumea în care trăim
Capitala României este unul din cele mai ieftine orașe din lume, ocupând locul 67 din cele 77 de orașe analizate de banca elvețiană UBS, informează AFP, citată de Agerpres. În rândul celor 14 metropole din Europa de Est analizate de UBS, Bucureștiul se situează pe locul 11, fiind mai ieftin să locuiești doar în Sankt Petersburg, Zagreb și Kiev. Cele mai scumpe orașe din Europa de Est sunt Ljubljana, locul 42 la nivel mondial, Tallinn, locul 44, și Varșovia, locul 47 din cele 77 de orașe analizate de UBS.
Acest studiu, publicat pentru prima dată în anul 1971, urmărește evoluția costului vieții în 77 de mari orașe ale lumii, trecând în revistă un coș de produse și servicii comparate cu salariul mediu pentru 15 profesii reprezentantive pentru populația activă. Pentru a ușura comparațiile, prețurile sunt convertite în dolari.
Zürich și Geneva rămân cele mai scumpe orașe din lume, urmate de Oslo, Copenhaga și New York. Capitala Franței se clasează abia pe locul 12. Însă, ținând cont de chirii, Parisul urcă până pe locul șapte, în fața Londrei, dar după Tokyo. Clasamentul se schimbă în funcție de puterea de cumpărare, pe primul loc fiind Los Angeles, urmat de Zürich, Miami, Geneva și Luxemburg, iar Parisul se clasează pe locul 33.
Pentru cea de a 17-a ediție a acestui raport, UBS a multiplicat studiile de caz examinând, de exemplu, cât costă o ceașcă de cafea în cele 77 de orașe. După acest indicator, Bucureștiul se situează pe locul 50, cu un preț mediu al unei cafele de 2,24 dolari, devansând orașe precum Toronto, Madrid, Istanbul, Roma sau Lisabona, unde o cafea costă 0,74 dolari. Cel mai mult pentru o cafea plătesc locuitorii din Doha, 6,40 dolari, urmați de cei din Copenhaga și Dubai.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național