Bugetul pentru 2017, aprobat de Guvern
Telex » Știri 1 februarie 2017
Guvernul a adoptat proiectele de lege privind bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2017. „Bugetul pentru acest an asigură finanțarea măsurilor asumate în Programul de Guvernare privind majorarea pensiilor, salariilor din sistemul public și a altor beneficii sociale și susținerea politicilor de stimulare economică. De asemenea, bugetul este construit cu încadrarea în limita de deficit bugetar de 3% din PIB și asigură respectarea angajamentelor asumate de România în relația cu partenerii internaționali privind alocarea a 2% din PIB bugetului MApN. Suma de 16,3 miliarde lei, prevăzută pentru MApN, provine din alocări bugetare și venituri proprii și reprezintă o creștere cu 52% față de anul precedent. Guvernul asigură astfel premisa dotării forţelor armate cu echipamente de luptă moderne şi interoperabile, în vederea îndeplinirii misiunilor stabilite şi a angajamentelor asumate faţă de NATO, UE şi partenerii strategici”, se precizează într-un comunicat al Executivului.
Suma alocată investițiilor în bugetul pentru 2017 este de 39,4 miliarde lei, reprezentând 4,84% din PIB, cu 10 miliarde lei mai mult decât anul trecut.
Proiectul de buget pentru 2017 a fost fundamentat pe un cadru macroeconomic cu o valoare a PIB de 815,20 miliarde lei, o creștere economică de 5,2%, în condițiile ratei inflației de 1,4%, a unui câștig mediu salarial net de 2274 lei și un curs mediu al euro de 4,46 lei.
● Veniturile bugetare proiectate pentru 2017 reprezintă 31,2% din PIB, fiind estimate la 254,717 miliarde lei;
● Cheltuielile bugetare sunt estimate la 278,817 miliarde lei, ceea ce reprezintă 34,2% din PIB;
● Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,96% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,98% din PIB, cu încadrare în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht;
● Datoria guvernamentală, calculată conform metodologiei UE, este estimată la 37,7% din PIB, la un nivel sustenabil de sub 40% din PIB.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial