Buletinul de știri ETAF din 17 decembrie
Numărul 49-50, 18 dec. 2018 - 14 ian. 2019 » Direct de la sursă
Deputații europeni, dezamăgiți de impasul impozitării economiei digitale
Joi, 13 decembrie a.c., în timpul sesiunii plenare de la Strasbourg, deputații europeni au aprobat raportul lui Paul Tang (S&D, Olanda) și Dariusz Rosati (PPE, Polonia), favorizând propunerea Comisiei în vederea introducerii Impozitului pe servicii digitale (3% din cifra de afaceri din anumite activități), respectiv a conceptului Prezenței Digitale Semnificative. Cu toate că Parlamentul European deține doar un rol consultativ în ceea ce privește politica fiscală, rolul votului din Parlamentul European este de a pune presiune asupra Consiliului pentru a ajunge la unanimitate cu privire la variantă finală a legilor. Mai mult, deputatul european Eva Joly (Grupul Verzilor/EFA, Franța) a solicitat necesitatea evitării votului în unanimitate prin utilizarea articolului 116 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, deoarece problemele legate de impozitare au devenit o problemă de distorsionare a concurenței. Comisarul Günther Oettinger a confirmat faptul că, la începutul anului 2019, Comisia va prezenta o propunere privind trecerea la votul cu majoritate calificată pentru anumite chestiuni fiscale.
Comisia Europeană prezintă noi detalii privind normele de TVA pentru comerțul electronic
În data de 11 decembrie a.c., Comisia Europeană a propus noi măsuri menite să faciliteze comerțul electronic și să combată frauda în materie de TVA. Aceste măsuri vor garanta că un nou sistem de TVA este adecvat pentru întreprinderile care vând bunuri online, odată ce noul cadru de reglementare va intra în vigoare din 2021. Prin aceste măsuri se înființează portalul electronic de afaceri pentru TVA (sistemul „Ghișeul unic”), ce va permite companiilor care vând bunuri online să facă față obligațiilor în materie de TVA în UE printr-o platformă ușor de utilizat. Fără înființarea acestui sistem, înregistrarea TVA ar fi solicitată în fiecare stat membru din UE în care aceștia doresc să vândă. Mai mult, începând cu anul 2021, marile piețe on-line vor deveni responsabile pentru garantarea colectării TVA pentru vânzările de bunuri care au loc pe platformele lor efectuate de către companiile din afara UE către consumatorii din interiorul Uniunii.
Consultați comunicatul de presă pe site-ul Comisiei Europene
TVA și cooperarea administrativă: Comisia propune noi măsuri
La 12 decembrie a.c., Comisia Europeană a propus două noi măsuri care ar contribui la stabilirea unei mai bune cooperări între autoritățile de reglementare și furnizorii de servicii de plată, cum este cazul furnizorilor de carduri de credit și de debit direct. Obiectivul măsurilor este de a reduce frauda în materie de TVA privind comerțul electronic, oferind autorităților instrumente eficiente de detectare a întreprinderilor care denaturează concurența.
Directiva și Regulamentul propuse introduc noi obligații de păstrare a evidenței pentru furnizorii de servicii de plată sub forma unei baze de date privind plățile legate de TVA, care trebuie să fie accesibilă statelor membre pentru a combate frauda în materie de TVA în domeniul comerțului electronic. În plus, propunerea stabilește un nou sistem electronic central de informații privind plățile (CESOP) și pentru prelucrarea ulterioară a acestor informații de către funcționarii antifraudă din statele membre în interiorul cadrului legal al EUROFISC. Ambele texte trebuie aprobate de către Consiliul Uniunii Europene după consultarea Parlamentului European.
Mai multe detalii pe site-ul Comisiei Europene
Parlamentul European dă unde verde cu privire la mecanismul de taxare inversă a TVA
În timpul reuniunii plenare din 11 decembrie a.c., legislativul comunitar a adoptat raportul de aviz al deputatului Gabriel Mato (PPE, Spania) referitor la propunerea de directivă a Consiliului cu privire la autorizarea temporară a statelor membre de a aplica mecanismul de taxare inversă a TVA. Parlamentul a făcut câteva amendamente la propunerea Comisiei de majorare a pragului de facturare (pentru livrările de bunuri și servicii care depășesc 25.000 de euro, în loc de pragul de 10.000 de euro propus de Comisie) și excluderea dispoziției care permite unui stat membru care are o frontieră comună cu un stat membru care aplică mecanismul să o aplice, de asemenea, în anumite condiții.
Având în vedere abordarea generală a textului din 2 octombrie a.c., Consiliul va adopta directiva la următoarea reuniune din 22 ianuarie 2019.
Accesați raportul eurodeputatului Gabriel Mato
Pentru a consulta newsletterul complet, vă rugăm să accesați site-ul ETAF.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice