Buletinul de știri ETAF din 18 februarie 2019
Numărul 6, 19-25 febr. 2019 » Direct de la sursă
Opiniile statelor membre cu privire la renunțarea la principiul unanimității în fiscalitate rămân împărțite
Consiliul ECOFIN a discutat săptămâna trecută pentru prima dată, comunicatul Comisiei din data de 15 ianuarie a.c. cu privire la renunțarea la principiul unanimității în materie fiscală. Unii dintre miniștri au solicitat menținerea normelor de vot în vigoare în domeniul fiscalității, în timp ce alții s-au arătat deschiși față de posibilitatea de schimbarea a procesului de luare a deciziilor, în special în ceea ce privește cooperarea administrativă pentru combaterea fraudei și a evaziunii fiscale (prima dintre cele patru etape propuse de Comisia Europeană). În plus, miniștrii au evidențiat numărul mare de propuneri legislative adoptate în cursul acestui mandat în domeniul fiscalității la nivelul UE. Discuții pe această temă urmează să aibă loc în următoarele luni atât la nivelul ECOFIN, cât și la nivelul Consiliului European.
Miercuri, 13 februarie a.c., deputații din Parlamentul European care au participat la dezbaterea privind „impozitarea echitabilă” au prezentat opinii divergente cu privire la propunere. Comisarul Moscovici a deschis dezbaterea, recunoscând că este conștient că propunerea nu va fi adoptată în timpul acestui mandat, dar că scopul său a fost, în principal, acela de a deschide o dezbatere pe această temă. Deputații din S & D și Grupul Verzilor/EFA au arătat un sprijin general pentru propunere. Pe de altă parte, unii europarlamentari precum Gunnar Hökmark (PPE, Suedia) și Richard Sulík (CRE, Slovacia) au fost rezervați, temându-se de o creștere generală a taxelor în Europa în urma unei astfel de măsuri. În cele din urmă, Matt Carthy (GUE / NGL, Irlanda) și Nuno Melo (PPE, Portugalia) s-au opus ferm propunerii, argumentând că abilitatea de a percepe și colecta impozite este una dintre manifestările suverane ale statelor membre.
Parlamentul European aprobă măsurile tehnice pentru sistemul definitiv de TVA
Marți, 12 februarie a.c, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, deputații europeni au aprobat Proiectul de raport privind Propunerea de directivă referitore la introducerea unor măsuri tehnice detaliate privind funcționarea sistemului definitiv de TVA pentru impozitarea comerțului dintre statele membre. Raportul susține tranziția la principiul impozitării în statul membru de destinație, cu scopul de a lupta eficient contra fraudei în materie de TVA (în special în cazul fraudei de tip carusel). De asemenea, propunerea limitează strict criteriile folosite pentru determinarea companiilor care pot beneficia de statutul persoanei impozabile atestate.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene decide împotriva Comisiei Europene referitor la impozitul pe profit excedentar din Belgia
Joi, 14 februarie a.c, Tribunalul de Primă Instanță a decis împotriva Comisiei Europene care susține că sistemul aplicabil profitului excedentar din Belgia este considerat ajutor de stat ilegal. Decizia Comisiei este legată de hotărârea anticipată a Autorității fiscale din Belgia, care, în aplicarea schemei de scutire în cauză, examinează situația fiecărei societăți în mod individual și adoptă o decizie anticipată care stabilește condițiile de aplicare ale schemei de scutire. Astfel, Tribunalul de Primă Instanță a confirmat competența Comisiei de a examina sistemul fiscal, însă judecătorul a explicat calificarea eronată a Comisiei conform căreia schema de scutire a profitului excedentar este considerată ajutor de stat.
Taxa aviatică europeană, propusă de Olanda
Marți, 12 februarie a.c., în cadrul reuniunii ECOFIN, delegația Țărilor de Jos a informat miniștrii despre posibilitatea de a propune o taxă pe aviație la nivelul UE. Franța, Suedia și Belgia au fost mai degrabă deschise cu privire la această propunere, în timp ce poziția Spaniei a rămas rezervată. De asemenea, este de remarcat faptul că nu există nicio propunere legislativă care să prezinte o informație concretă cu privire la această propunere, dar problema va fi probabil discutată din nou în următoarele reuniuni ECOFIN.
Buletinul de știri în limba engleză poate fi accesat pe site-ul ETAF.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial