Buletinul de știri ETAF din 21 ianuarie 2019
Numărul 2, 22-28 ian. 2019 » Direct de la sursă
Impactul posibil asupra TVA al unui Brexit fără acord
Având în vedere impasul în care se află decizia referitoare la Brexit, guvernul britanic pregătește un plan de urgență în cazul unui Brexit fără acord. Recent, departamentul non-ministerial al Guvernului Regatului Unit – HM Revenue & Customs (HMRC) – a emis un Acord de parteneriat: pregătirea pentru schimbările de la frontiera cu Regatul Unit în cazul unui Brexit fără acord, document care descrie impactul potențial al unei ieșiri fără acord în diferite sectoare ale economiei britanice. Referindu-se în special la TVA, documentul precizează că, după ieșirea din Uniunea Europeană, Regatul Unit va continua să dețină un sistem de TVA asemănător celui actual pentru a asigura continuitate și siguranță întreprinderilor. Cu toate acestea, vor exista modificări specifice în ceea ce privește normele și procedurile de TVA aplicabile tranzacțiilor între Regatul Unit și țările UE. Pentru a atenua impactul acestor modificări, guvernul va introduce procedura de încasare amânată a TVA aplicată la importul de bunuri în Regatul Unit. Acest lucru înseamnă că întreprinderile plătitoare de TVA din Regatul Unit care importă bunuri vor putea să înregistreze TVA din import pe declarația lor de TVA, în loc să plătească TVA la import sau la scurt timp după ce mărfurile sosesc la granița cu Regatul Unit. Acest lucru se va aplica atât importurilor din statele UE, cât și celor din afara UE.
Parlamentul European aprobă raportul privind egalitatea de gen și politicile fiscale
Marți, 15 ianuarie a. c., deputații europeni Marisa Matias (GUE/NGL, Portugalia) și Ernest Urtasun (Grupul Verzilor/EFA, Spania) au aprobat Proiectul de raport privind egalitatea de gen și politicile fiscale în Uniunea Europeană, în cadrul ședinței plenare de la Strasbourg. Prin raport se solicită Comisiei să susțină egalitatea de gen în toate politicile fiscale, indicând dezechilibrele în impozitare generate de plata TVA specifică tiparelor de consum asociate femeilor, orientate cu precădere către bunuri și servicii ce susțin sănătatea, educația și nutriția, spre deosebire de tiparele de consum specifice bărbaților. Prin urmare, deputații europeni solicită statelor membre să prevadă scutiri, cote reduse și cote zero de TVA pentru produse și servicii cu efecte sociale pozitive în domeniul sănătății sau al mediului înconjurător. În cele din urmă, ședința plenară a susținut solicitarea deputaților ca produsele de igienă și de îngrijire pentru copii, persoane în vârstă sau persoane cu handicap să fie considerate ca produse de bază în toate statele membre și să li se aplice o cotă zero de TVA.
Statele membre sprijină Directiva cu privire la protejarea denunțătorilor
În cadrul reuniunii Comitetului Reprezentanților Permanenți ai Consiliului care a avut loc miercuri, 16 ianuarie a. c., statele membre și-au arătat sprijinul față de abordarea orizontală propusă de Comisie, care se opune divizării propunerii de directivă cu privire la protejarea denunțătorilor în cinci acte legislative diferite, după cum sugerează serviciul juridic al Consiliului. Mai mult, statele membre par să favorizeze menținerea aspectelor fiscale în cadrul aceleiași directive. Italia, Germania, Croația, Spania, Franța, Olanda și Grecia și-au exprimat în mod categoric sprijinul pentru un singur instrument legislativ care necesită o majoritate calificată, în timp ce Ungaria și Irlanda sprijină în continuare abordarea serviciului juridic al Consiliului și anume divizarea directivei cu privire la protejarea denunțătorilor în cinci texte legislative.
Respectarea statului de drept protejează bugetul Uniunii de evaziune fiscală și fraudă
În data de 17 ianuarie a. c., Plenul Parlamentului European a aprobat Propunerea de protejare a bugetului Uniunii Europene în cazul unor derapaje majore de la respectarea statului de drept. Comisiei Europene i se va solicita stabilirea sferei de aplicare a „deficiențelor generalizate în ceea ce privește statul de drept” și să decidă cu privire la măsurile care ar putea include suspendarea plăților din bugetul UE sau reducerea pre-finanțării către statele membre. Printre circumstanțele potrivit cărora Comisia Europeană poate stabili că statul de drept este amenințat se află subminarea: (i) bunei funcționari a autorităților care implementează bugetul UE; și (ii) a măsurilor de prevenire și sancționare a evaziunii și a concurenței fiscale.
Programul Fiscalis, adoptat de Parlamentul European
Tot în data de 17 ianuarie, la Strasbourg, deputații europeni au aprobat raportul privind programul Fiscalis pentru perioada 2021-2027, elaborat de Sven Giegold (Grupul Verzilor/EFA, Germania). Programul vizează sprijinirea cooperării administrative în materie fiscală între statele membre, iar raportul aprobat subliniază necesitatea consolidării capacității statelor membre de a combate frauda fiscală, corupția, evaziunea fiscală și planificarea fiscală agresivă, inclusiv prin acordarea de asistență tehnică pentru resursele umane sau formarea și îmbunătățirea structurilor administrative.
Pentru a consulta buletinul de știri complet, vă rugăm să accesați site-ul ETAF.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane