Bun venit, 2019!
Numărul 1, 15-21 ian. 2019 » La început a fost cuvântul...
Primele zile ale lui 2019 au fost marcate în mass-media de luări de poziție tranșante în vederea sprijinirii inițiativelor Uniunii Scriitorilor din România îndreptate spre cultivarea limbii române, spre combaterea fenomenelor care o „poluează”. Este un efort colectiv, în care publicația noastră este angajată încă de la apariție. Dat fiind faptul că se înmulțesc cei care se alătură acestei „lupte”, considerăm că este bine ca, în primul număr din 2019, să consemnăm, ca semn de încurajare, că suntem tot mai mulți cei cărora nu ne este indiferent modul în care se respectă exigențele unei vorbiri, ale unei comunicări care pun în valoare virtuțile limbii române.
Notăm că acad. Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor, a sintetizat acum, la început de an, direcțiile principale de acțiune în vederea promovării limbii române în toate domeniile de activitate, punând accentul pe diminuarea și, în ultimă instanță, eliminarea erorilor de exprimare, pe care le-a grupat în trei categorii: abateri de la logica exprimării (a reamintit că „o gândire logică este condiția obligatorie a exprimării corecte”); renunțarea necondiționată la încălcarea regulilor gramaticale (fiind necesară evitarea unei game largi de greșeli, de la punerea virgulei între subiect și predicat până la dezacorduri, pleonasme, truisme etc.); „igienizarea” lexicului (renunțarea la excesul de clișee, îndeosebi cele „împrumutate” din alte limbi pentru care există sinonime mult mai expresive în limba română).
Considerăm toate acestea ca o prefață la rubrica de față, așa cum se va „desfășura” și în noul an, consecvenți preocupării noastre – și, suntem convinși, a tuturor cititorilor – de a păstra nealterate moștenirile noastre lingvistice și de a le îmbogăți pe măsura cerințelor actuale și de perspectivă ale unei comunicări corecte, percutante, logice și, pe ansamblu, eficiente. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile