Bundesbank: O corecție a pieței imobiliare germane nu este iminentă
Numărul 47-48, 29 nov. - 13 dec. 2022 » Lumea în care trăim
Riscurile la adresa sistemului financiar german sunt în creștere, deoarece economia se îndreaptă spre recesiune și se confruntă cu majorarea dobânzilor și prețurile ridicate la energie, dar o corecție a pieței imobiliare nu este iminentă, se arată în raportul de stabilitate financiară publicat de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Cea mai mare economie europeană înregistrează pierderi importante din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, în contextul dependenței de gazele rusești, iar economia ar urma să se confrunte cu o recesiune profundă începând cu acest trimestru.
"Mediul macro-financiar s-a deteriorat semnificativ, se mențin riscuri de deteriorare semnificative", avertizează Bundesbank.
Creșterea costurilor, în urma majorării dobânzilor, limitează marja de manevră a gospodăriilor și companiilor, ceea ce sporește în viitor riscul de creditare. Totuși, Bundesbank nu se așteaptă la o corecție semnificativă a prețurilor locuințelor în Germania. Analiștii au avertizat în trecut că aceste prețuri sunt supraevaluate cu 15% - 40%. "În ansamblu, prețurile locuințelor încă înregistrează creșteri, dar într-un ritm mai lent. Nu sunt semne ale unui declin sever al prețurilor în sectorul imobiliar", a apreciat vicepreședintele Bundesbank, Claudia Buch.
În pofida problemelor economice, Bundesbank susține că nu este încă momentul pentru ca autoritățile de reglementare din domeniul financiar să lanseze așa numitul "amortizor de capital anticiclic" - capitalul suplimentar, obținut în perioadele mai bune, folosit în timpul recesiunii.
"O înrăutățire a crizei energiei, un declin economic semnificativ și majorarea abruptă a dobânzilor ar putea pune sub o considerabilă presiune sistemul financiar german", avertizează Banca Centrală a Germaniei.
Prețurile locuințelor în Germania ar urma să scadă anul viitor cu 3,5%, deoarece reducerea puterii de cumpărare și majorarea costurilor îndatorării afectează consumatorii, dar riscurile unei prăbușiri a pieței sunt scăzute, conform unui sondaj realizat de Reuters în rândul analiștilor și experților în piața imobiliară.
După un indicator armonizat utilizat la nivelul Uniunii Europene, prețurile de consum din Germania au crescut în octombrie cu 11,6% în ritm anual, în timp ce BCE majorează dobânzile într-un moment în care blocul comunitar se îndreaptă spre recesiune, ceea ce pune o presiune imensă asupra bugetelor gospodăriilor.
Conform sondajului realizat în perioada 8-18 noiembrie, 12 experți au anticipat că prețurile locuințelor în Germania ar urma să scadă anul viitor în medie cu 3,5%, o schimbare semnificativă față de avansul de 0,5% previzionat în august. În 2024 se așteaptă un declin de 0,5%, urmat de un avans de 1% în 2025.
Dar când au fost întrebați de șansele unei prăbușiri a pieței imobiliare în 2023, 11 respondenți au apreciat ca fiind scăzute și doar unul a spus că ar fi ridicate.
"Reducerea cererii pentru împrumuturi ipotecare și scăderea puterii de cumpărare indică o modificare a pieței imobiliare. Ne așteptăm mai degrabă la o corecție semnificativă și nu la o prăbușire a prețurilor locuințelor", a apreciat Carsten Brzeski de la ING.
Totuși, media răspunsurilor la întrebarea "Cât de mult ar putea scădea prețurile de la o valoare maximă la o valoare minimă" a fost 10%.
"În primul trimestru din 2022 s-a înregistrat din nou o creștere ridicată față de anul precedent, iar comparativ cu aceste valori un declin de 10% este destul de realist", a explicat Jörg Utecht de la Interhyp.
Totuși, declinul nu va fi suficient pentru a face piața imobiliară accesibilă, susțin experții.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial