Bursa de Valori București este singura bursă din Europa prezentă în Top 5 IPO-uri globale realizate
Numărul 46-47, 22 nov. - 5 dec. 2023 » Piața de capital
Bursa de Valori București (BVB) a fost singura bursă din Europa cu un IPO semnificativ la nivel global, respectiv oferta de 2 miliarde dolari a Hidroelectrica, care a plasat BVB pe locul 4 în clasamentul global în funcție de valoarea unei oferte înregistrate în primele trei trimestre. Potrivit unui comunicat al BVB, citat de Agerpres, competiția internațională la nivelul burselor de valori pentru atragerea de companii care să se listeze s-a intensificat în acest an. Ofertele publice inițiale (IPO) au fost mai puține, atât că număr, cât și ca valoare până acum în acest an la nivel global, iar apetitul acționarilor de a aduce companii noi pe burse în special în piețele din SUA și Europa a fost eclipsat de activitatea din piețele din Asia.
"Chiar și în aceste condiții, pe fondul tensiunilor geopolitice internaționale și al unui mediu macroeconomic incert, o serie de IPO-uri au reușit să marcheze în mod semnificativ peisajul investițional. Cea mai mare oferta publică inițială (IPO) de până acum în acest an a fost de 5,2 miliarde dolari și a fost realizată de Arm, companie înregistrată în Regatul Unit și listată pe NASDAQ (SUA). Kenvue, companie americană, s-a listat la Bursa de la New York (NYSE) după o oferta încheiată cu succes la 4,4 miliarde dolari. Pe locul al treilea în topul celor mai mari IPO-uri globale încheiate cu succes până acum în acest an se află Adnoc Gas din Emiratele Arabe Unite, companie listată pe bursă din Abu Dhabi după un IPO de 2,5 miliarde dolari. Compania românească Hidroelectrica, lider în producția de energie electrică din surse 100% regenerabile, s-a listat la Bursa de Valori București (BVB) pe 12 iulie, ca urmare a celui mai mare IPO realizat vreodată în România: 2 miliarde de dolari. Pe locul al cincilea se află companie Nexchip din China care a fost listată pe Bursă din Shanghai ca urmare a unei oferte de 1,9 miliarde dolari. Astfel, BVB a fost singură bursă din Europa cu un IPO semnificativ la nivel global: oferta de 2 miliarde dolari a Hidroelectrica a plasat BVB pe locul 4 în clasamentul global în funcție de valoarea unei oferte înregistrate în primele 3 trimestre", se arată în comunicatul BVB.
Potrivit sursei citate, piața de capital din România a câștigat vizibilitate atât pe plan internațional, cât și intern. La finalul primelor 9 luni ale anului, numărul investitorilor prezenți în piața de capital românească a ajuns la un nou maxim istoric, 168.000 de investitori, o triplare față de numărul de acum cinci ani.
"Piața de capital din România a devenit tot mai vizibilă în rândul investitorilor internaționali. Am observat o creștere a reprezentativității companiilor românești în componența indicilor FTSE Russell și MSCI. La nivelul vizibilității, societățile listate la BVB și indicii BVB apar în datele financiare ale celor mai cunoscute platforme financiare și suntem în discuții să lărgim acest orizont, astfel încât investitorii internaționali să aibă acces facil la datele privind companiile românești. Și la nivelul investitorilor români, cele mai noi date reconfirmă trendul ascendent: avem 16 trimestre consecutive de creștere și un nou maxim istoric de 168.000 de investitori, o creștere de 211% în ultimii cinci ani, deci o triplare a celor care accesează piața de capital. Doar în acest an, avem 35.000 de noi investitori pe fondul derulării ofertei Hidroelectrica și al continuării programului de obligațiuni Fidelis. Datorită ofertei Hidroelectrica, BVB este singură bursă din Europa prezentă în Top 5 IPO-uri realizate la nivel global până acum în acest an", a declarat Radu Hanga, președintele BVB.
Valoarea totală de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piața Reglementată a BVB a înregistrat un record absolut la finalul primelor 10 luni ale acestui an, când a depășit 29,4 miliarde lei, echivalentul a 5,9 miliarde euro. Lichiditatea medie zilnică în acest an a ajuns la 141 milioane lei, echivalentul a 28,5 milioane euro. Cel de-al treilea indicator de lichiditate reprezentat de numărul tranzacțiilor a trecut, la finalul primelor 10 luni din acest an, de 1,45 milioane de tranzacții.
Indicele BET al BVB a ajuns la finalul lunii octombrie la 14.218 puncte, în ușoară scădere față de luna precedentă, însă cu un avans de 21,9% de la începutul acestui an. Indicele BET-TR, care include și dividendele, a încheiat primele 10 luni la un nivel de 29.362 puncte sau o creștere de 29,4% de la începutul anului.
"Ca operator de piață și sistem, BVB a beneficiat pe deplin de strategia de dezvoltare derulată în ultimii ani și rezultatele financiare recente confirmă acest lucru. De altfel numărul celor care dețin acțiuni în cadrul emitentului BVB a depășit 5.000 de acționari, ceea ce este o premieră și reprezintă o triplare față de nivelul de acum cinci ani. Interesul crescut s-a manifestat și la nivelul evoluției de piață, unde acțiunea BVB a înregistrat în primele 10 luni o creștere de 100%, incluzând și dividendele. Adoptând o perspectivă mai largă asupra piețelor de capital, putem observă fără dubiu că, la nivelul IPO-urilor globale realizate până acum în acest an, oferta Hidroelectrica a pus România pe harta internațională a fondurilor de investiții. Succesul IPO-ului Hidroelectrica, luând în calcul că a fost cea mai mare ofertă publică inițială derulată în istoria Bursei de Valori București și că listarea pachetului de acțiuni s-a realizat exclusiv pe bursa românească, a demonstrat că avem o comunitate foarte puternică de investitori, atât instituționali, cât și individuali", a subliniat Adrian Tănase, directorul general al BVB.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile