Ca urmare a inflației, exporturile franceze de vin și băuturi spirtoase au atins un nou record în 2022
Numărul 7, 22-28 feb. 2023 » Roza vânturilor
Exporturile franceze de vin și băuturi spirtoase au crescut anul trecut cu 11%, până la un nou maxim istoric, impulsionate de o creștere a prețurilor, iar tendința ar urma să continue și în acest an, pe măsură ce consumatorii chinezi revin în restaurante și își reiau călătoriile, a anunțat Federația exportatorilor francezi de vinuri și băuturi spirtoase (FEVS), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Vânzările peste hotare de vin și băuturi spirtoase, a doua categorie de produse exportate de Franța după aeronautică, au crescut cu 10,8% în termeni de valoare, până la un nou record de 17,2 miliarde de euro, a precizat FEVS.
În termeni de volum însă, exporturile franceze de vin și băuturi spirtoase au scăzut cu 3,8% din cauza unei producții slabe de vin în anul 2021, ca urmare a pagubelor provocate de îngheț, precum și a problemelor de logistică, a adăugat FEVS.
Produsul cu cele mai bune performanțe a fost șampania, în cazul căreia exporturile au crescut cu 8,5% în termeni de volum și cu 20% ca valoare. De asemenea, după o creștere explozivă în ultimii doi ani, exporturile de coniac s-au majorat și în 2022 cu 9% în termeni de valoare, dar au scăzut cu 4% în termeni de volum.
Exporturile spre SUA, de departe cea mai mare piață pentru vinurile și băuturile spirtoase franceze, au crescut cu 14%, până la 4,7 miliarde de euro și în prezent sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din valoarea totală a exporturilor franceze de vin și băuturi spirtoase. "Statele Unite și-au confirmat rolul de forță motrice din spatele exporturilor franceze de vin și băuturi spirtoase", a declarat președintele FEVS, Cesar Giron.
Exporturile spre Marea Britanie, a doua cea mai importantă piață pentru Franța, au crescut cu aproape 7% în termeni de valoare, până la 1,7 miliarde de euro, ajutate și ele de inflație.
În schimb, restricțiile impuse în contextul pandemiei COVID-19 în China au afectat anul trecut exporturile franceze de vin și băuturi spirtoase în acea regiune, însă Cesar Giron se așteaptă la o revenire în acest an după ce Beijingul a ridicat restricțiile.
"Restaurantele și hotelurile sunt pline, oamenii vor să se vadă unii cu alții, așa că mă aștept la o revenire în lunile următoare în ceea ce privește exporturile de vin și băuturi spirtoase în China", a spus președintele FEVS. Acesta a adăugat că o revenire a călătoriilor ar urma, de asemenea, să impulsioneze vânzările din duty free-uri.
Războiul din Ucraina a redus la jumătate exporturile franceze de vin și băuturi spirtoase spre Rusia, însă Giron a subliniat că este vorba de o piață relativ mică raportată la exporturile totale. Războiul a avut mai degrabă un impact indirect ca urmare a majorării prețurilor la energie și a cerealelor necesare pentru producția de vodcă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial