„Calitatea de expert contabil nu permite abateri de la normele eticii. Jurământul nostru este sfânt”
Numărul 1, 16-22 ianuarie 2018 » Cariere. Drumul spre performanță
Interviu cu conf. univ. dr. Vasile Radu Pop, președintele Comisiei de disciplină a Filialei CECCAR Satu Mare, fost președinte al filialei
Alexandra Rizea: Cititorii noștri au primit cu interes elementele referitoare la experiențele personale în carieră, așa cum au fost ele înfățișate în interviurile publicate până acum. Vă rugăm, în acest context, să întregiți considerațiile expuse în numerele anterioare ale publicației noastre, cu elemente concrete referitoare la parcursul dvs. profesional.
Vasile Radu Pop: În ceea ce mă privește, parcursul profesional este unul relativ liniar. Niciodată nu am numărat de câte ori am „căzut”, dar am numărat de câte ori m-am „ridicat”. Am absolvit în anul 1986 Academia de Studii Economice din București, ca șef de promoție. Tot la ASE am obținut titlul de doctor în științe economice sub coordonarea unuia dintre cei mai mari profesori în domeniu. Din 1995 sunt expert contabil și, de-a lungul anilor care au urmat, m-am bucurat că am dobândit această calificare. Au fost perioade în care veniturile din expertizele contabile au atins un nivel semnificativ pentru o familie ca mea, tânără, cu doi copii. Expertiza în domeniu m-a ajutat mult să devin conferențiar universitar, cu 13 lucrări publicate la edituri recunoscute și zeci de articole în reviste cotate la nivel național, european și internațional.
Tot prin prisma propriei experiențe, vă rugăm să relevați modul în care calitatea de membru al CECCAR a influențat evoluția dvs. profesională. În ce a constat o asemenea influență?
Dobândirea calificării de expert contabil în perioada de tranziție spre economia de piață, spre democrație, a însemnat deschiderea unui drum care nu era deloc bătătorit și, totodată, apropierea de normalitate. Nu a fost deloc ușor, dar, în efortul comun al nostru, al membrilor CECCAR, s-a construit o bază teoretică solidă pentru exercitarea profesiei, dublată – în cazul meu – de un început de practică serioasă în producție și cercetare. Astfel, s-au creat premisele unor realizări semnificative în domeniu. Experiența ca expert contabil mi-a permis obținerea calității de auditor financiar și, apoi, certificarea pentru fonduri europene. De asemenea, experiența ca președinte de filială CECCAR a fost importantă în ceea ce privește încă o dimensiune a afirmării în spațiul public, și anume cea a implicării civice. Chiar dacă nu am candidat pentru un al doilea mandat, am rămas trup și suflet alături de cei care îmi sunt colegi de peste două decenii.
Este cunoscută preocuparea deosebită a CECCAR pentru promovarea consecventă a criteriilor și normelor eticii profesionale. Dată fiind calitatea dvs. de președinte al Comisiei de disciplină a filialei, vă rugăm să împărtășiți cititorilor opiniile dvs. din experiența pe care ați acumulat-o în acest domeniu.
Promovarea consecventă a criteriilor și normelor eticii profesionale este esențială. Corneliu Coposu spunea că putem negocia orice, dar nu putem negocia principii. Calitatea de expert contabil nu permite abateri de la normele eticii. Jurământul nostru este sfânt. În urma fiecărui „conflict” am urmărit împăcarea părților. Înțelepciunea nu se confundă cu inteligența, însă se potențează reciproc. Arta medierii este grea, dar satisfacția împăcării părților după ce inițial au scos săbiile din teacă este mare.
Ce anume a întreprins și întreprinde Filiala CECCAR Satu Mare atât pentru a răspunde cerințelor membrilor, cât și pentru îmbunătățirea permanentă a serviciilor prestate clienților?
Ridicarea standardelor de calitate este un obiectiv permanent. Clienții sunt, de regulă, satisfăcuți de serviciile prestate. Membrii CECCAR au tot timpul în vedere satisfacerea cerințelor clienților. Nu am avut sesizări care să dovedească prestarea unor servicii de calitate îndoielnică. În fond, se confirmă mereu faptul că, în realitate, cererea și oferta reglează piața serviciilor contabile. Prestatorul care nu oferă servicii de calitate iese automat din piață. Lunar au loc întâlniri ale experților contabili cu reprezentanții unora dintre instituțiile cu care avem relații - Agenția Națională de Administrare Fiscală, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Tribunalul etc. La aceste întâlniri sunt prezentate noutățile legislative, după care au loc discuții, sesiuni de întrebări și răspunsuri care contribuie la clarificarea unor aspecte de primă importanță în activitatea noastră.
Dat fiind faptul că structurile teritoriale ale CECCAR sunt implicate organic în procesele de dezvoltare economică și socială, cum se reflectă această realitate în realizările și în preocupările prezente și de viitor ale filialei Satu Mare?
Filiala CECCAR Satu Mare are o relație foarte strânsă cu Camera județeană de Comerț și Industrie, împreună cu care organizează frecvent întruniri de lucru între experții contabili și agenții economici. De asemenea, președinta Camerei este prezentă la acțiuni ale CECCAR Satu Mare. O foarte bună relație avem și cu Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, al cărui director participă activ la acțiunile filialei. Autoritățile publice municipale și județene oferă, la rândul lor, în permanență un sprijin consistent organizației. Cea mai intensă colaborare o avem cu ANAF, în sensul cunoașterii, la zi, a legislației și informării publicului interesat cu privire la cele mai recente modificări. O altă colaborare de succes este cu Asociația Româno-Germană care prezintă, în rândul investitorilor germani, oferta de servicii prestate de membri. Reprezentantul acesteia este alături de CECCAR în toate acțiunile întreprinse. Prin colaborarea eficientă cu Casa Meșteșugarilor organizăm întâlniri pe diverse teme de interes ale întreprinzătorilor locali. Totodată, datorită relațiilor de succes cu instituțiile de învățământ preuniversitar și universitar, tinerii sunt informați frecvent cu privire la dobândirea calificărilor de contabil autorizat și expert contabil.
Cum apreciați modul în care imperativele erei digitale determină orientările fundamentale în dezvoltarea profesiei contabile?
Este bine cunoscut că era digitală reprezintă o etapă fundamentală în evoluția societății. Fiecare pas îndreptat spre identificarea și aplicarea cerințelor acestei ere se cere făcut cu competență și responsabilitate. Nu putem arde etapele. Ele sunt normale. Dezvoltarea, în continuare, a profesiei contabile nu se poate asigura fără un sistem IT adecvat și actualizat în permanență. Era metodei copiative a apus de mult și un minimum de cunoștințe de Excel ne sporește operativitatea de zeci de ori. Este esențial de știut cum funcționează un program de contabilitate. Unii – din fericire, tot mai puțini la număr – se limitează la introducerea datelor în program și listarea situațiilor. Dacă apare un sold eronat de vină este computerul. În această zonă consider că trebuie să facem mai mult începând de pe băncile facultății. Prezentul și viitorul aparțin erei digitale.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane