Calitatea de membru al CECCAR deschide drumul spre o autentică afirmare profesională
Numărul 47, 12-18 dec. 2017 » Cariere. Drumul spre performanță
Interviu cu Ionel Vlăsceanu, expert contabil, membru al Filialei CECCAR Călărași
Alexandra Rizea: Calitatea de expert contabil implică, așa cum bine se știe, un parcurs profesional menit să ateste atingerea unor standarde înalte în exercitarea profesiei. Vă rugăm să relevați, fie și numai pe scurt, etapele prin care ați reușit să atingeți aceste standarde.
Ionel Vlăsceanu: Dat fiind faptul că județul nostru, situat în inima Bărăganului, are un profil agricol bine conturat, în ceea ce mă privește, încă din anii adolescenței și tinereții m-am simțit puternic atras de profesii legate strâns de agricultură. Cu alte cuvinte, suntem legați strâns, cum se spune, de glie. Așa se și explică faptul că m-am înscris la Liceul Agricol Călărași. Printr-un concurs de împrejurări pe care l-am considerat și îl consider fast, m-am orientat spre specializarea denumită atunci Contabilitate și merceologie agricolă. După absolvirea cursurilor liceale, în 1970, am continuat să mă pregătesc pentru profesia aleasă, astfel încât am dat examen de admitere la ASE București, specializarea Contabilitate și economie agrară. Am absolvit aceste cursuri în anul 1979, ceea ce mi-a permis să-mi desfășor activitatea de contabil tot în sfera agricolă, bineînțeles, în condițiile specifice perioadei respective.
Considerați că experiența acumulată în acea perioadă v-a fost de folos și în noile condiții determinate de tranziția spre economia de piață?
Cu siguranță, da. Este vorba nu numai despre însușirea unei tehnici de contabilitate valabile oricând și oriunde, ci și despre posibilitățile pe care le-am avut de a cunoaște realitățile economico-sociale, sub multiplele lor aspecte, pozitive și negative, dar care fac parte din istorie și pe care nu ai cum să le eludezi. Tocmai pe baza unei asemenea experiențe am parcurs etapele care mi-au permis să mă adaptez la noile realități.
În ce sens?
În sensul asimilării, nu numai într-o manieră teoretică, ci și într-una practică, a fundamentelor economiei de piață. Tocmai această strădanie mi-a permis ca, în anul 1996, să obțin calificarea de expert contabil, în urma examinării cunoștințelor, aptitudinilor și, îndrăznesc să spun, a vocației mele de către o comisie formată din profesori și conferențiari universitari de la ASE București, care și-a exercitat prerogativele la Filiala CECCAR Călărași. Pe același drum, al adaptării la noile realități, în anul 2011 am obținut și specializarea de expert contabil judiciar, tot în urma examinării competențelor mele de către Filiala CECCAR Călărași. Experiența mea profesională s-a validat în cursul îndeplinirii funcției de contabil, apoi de contabil-șef și economist-șef în domeniul agricol până în anul 1994. În continuare am fost salariat în domeniul bancar.
După această concludentă sinteză a evoluției dvs. profesionale, este de subliniat că exercitarea profesiei este influențată, în mare măsură, de două elemente: specificul activității desfășurate și contextul oferit de zona în care acționează expertul contabil. Din ambele unghiuri de abordare, vă propunem să concretizați cu date și fapte din propria experiență și cu elemente caracteristice județului Călărași.
Așa cum am mai subliniat, specificul agricol al județului nostru conturează și imaginea ansamblului de agenți economici care acționează preponderent în agricultură, inclusiv în zootehnie, dar și în alte domenii de activitate – transport, industrie și prestări servicii. M-am străduit să îmi însușesc elementele esențiale ale domeniilor în care aveam șansa să mă afirm din punct de vedere profesional. Astfel, începând cu anul 1997 și până în prezent, am efectuat preponderent expertize contabile extrajudiciare, mai ales pentru majorări de capital la persoane fizice și juridice. Dacă ar fi să detaliez, aș menționa examinarea documentelor financiar-contabile semestriale și anuale pentru unii agenți economici, în vederea depunerii acestora la administrațiile financiare.
Pentru că este extrem de important contextul administrativ-teritorial în care își desfășoară activitatea Filiala CECCAR Călărași, vă rugăm să ne împărtășiți opinia dvs. asupra implicării civice în soluționarea problemelor economico-sociale ale județului. Ce informații le puteți furniza cititorilor noștri în legătură cu inițiativele și acțiunile în sensul amintit?
Ceea ce desprinde dintr-o multitudine de fapte și date se poate rezuma, înainte de toate, la sintagma „buna comunicare”. Remarca vizează deopotrivă acțiunile personale și pe cele ale filialei. Am avut și avem în vedere buna comunicare cu elevii și profesorii Liceului Economic Călărași, inclusiv prin participarea activă la evenimentele organizate de această instituție de învățământ preuniversitar, precum și cu personalul specializat din domeniul instanțelor de judecată, cu cel din domeniul finanțelor publice, tot cu prilejul unor manifestări de natură profesională, cu accent pe clarificarea unor probleme care vizează legislația fiscală. Fac o mențiune specială în legătură cu buna comunicare cu reprezentanții Primăriei Municipiului Călărași, ai Consiliului Județean și ai Camerei de Comerț și Industrie, deoarece am inițiat și vom iniția acțiuni comune consacrate dezbaterii și elucidării celor mai importante probleme care vizează implicarea comună în aplicarea legislației, în realizarea programelor de accelerare a dezvoltării economico-sociale a județului Călărași.
Sintetizând informațiile și opiniile pe care le-ați comunicat până acum, vă propunem să formulați câteva concluzii centrate pe modul în care profesia contabilă se adaptează noilor provocări și oportunități determinate mai ales de caracteristicile erei digitale.
Bineînțeles, întrebarea dvs. țintește spre ceea ce este esențial în preocupările noastre, și anume cunoașterea în profunzime a noilor provocări și oportunități specifice erei digitale, iar dacă ar fi să mă refer la propriile concluzii, pot să vă spun, tot în sinteză, că studiez la nivel personal și studiem la nivelul filialei aspecte cum sunt perturbarea digitală, inteligența artificială, precum și securitatea cibernetică. Este evident că, din aceste perspective, tehnologia este și va fi, într-o măsură tot mai mare, partenerul vital al profesiei contabile, deoarece nu există alternativă la acest curs al evoluției economico-sociale. Firește, asemenea evoluții se cer înțelese într-o manieră nuanțată, întrucât niciodată factorul uman nu va fi exclus din procese profesionale, oricât de mult ar fi acestea înlocuite de tehnologii. Omul a fost, este și va fi factorul determinant în orice domeniu al activităților economico-sociale. Este, desigur, o concluzie optimistă, dar ea va rămâne fără obiect dacă nu vom acționa în consecință, contracarând pericolele potențiale ale progreselor tehnologice, și nu vom folosi cu pricepere, cu determinare profesională și civică marile oportunități pe care ni le oferă.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial