„Calitatea de membru al CECCAR m-a ajutat să găsesc echilibrul dintre pregătirea profesională, muncă și rezultate”
Numărul 37, 1-7 octombrie 2019 » Cariere. Drumul spre performanță
Interviu cu Laura Elena Profeanu, expert contabil, membră a Filialei CECCAR Vâlcea
Alexandra Rizea: Vă propunem să vă referiți, pentru început, la principalele etape ale parcursului dvs. profesional, din perspectiva opțiunii inițiale și a rezultatelor acumulate în timp.
Laura Profeanu: Carierea mea în expertiza contabilă a debutat la mașina de scris, în cadrul unui birou de avocatură, la 19 ani. Și pentru că totul părea posibil, mi-am făurit cele mai îndrăznețe planuri, pornind de la persoanele minunate din jurul meu, pe care le admiram și în care vedeam un model de urmat. Am învățat câte puțin de la fiecare, am ascultat toate sfaturile și am ales ceea ce am crezut că mi se potrivește cel mai bine. În acest fel, mi-am format propriul drum în carieră și am avut privilegiul ca, pe lângă cunoștințele teoretice din facultate, să acumulez și deprinderi practice. Apoi, aflând despre un program derulat prin ANIMMC, care spijinea femeia antreprenor și beneficiind din plin de profesionalismul firmei în care am efectuat stagiul profesional, am realizat că vreau mai mult decât un statut de salariat și... iată-mă, am ajuns unde mi-am propus, atât datorită implicării mele, cât și cu sprijinul familiei, care m-a susținut și mi-a cultivat pasiunea și ambiția.
Ce anume considerați că este mai important din momentele prezentate, în vederea constituirii unui reper pentru colegii aflați la început de drum, în eforturile lor îndreptate spre o cât mai consistentă afirmare în profesie?
Totul pornește de la ce ne dorim în viață, pentru că a alege o carieră înseamnă a construi viitorul dorit. Nu știu dacă există o rețetă a succesului, dar știu că ne ajută informarea și adaptarea la cerințe, fixarea unor obiective realiste, originalitatea, consecvența și munca în echipă.
În primul rând, trebuie să ne urmăm vocația pentru că viața este frumoasă atunci când facem ce ne place. Vocația trebuie urmată la orice vârstă, nu doar la început de drum. Numai așa avem șansa să ieșim din anonimat.
În al doilea rând, să căutam ocaziile, iar dacă nu le găsim, să le creăm. Prin studiu și pregătire profesională continuă. Studiile sunt baza pe care se sprjiină toate profesiile. Tot ceea ce învățăm și experimentăm își lasă amprenta asupra gândirii și acțiunii noastre.
În ce măsură calitatea de membru al CECCAR și implicarea activă în acțiunile desfășurate de Filiala Vâlcea au permis o mai bună cunoaștere a pieței serviciilor contabile din județ și adaptarea la așteptările clienților?
Realitatea este că nu trăim într-o lume ideală. Din păcate, interacționăm des cu clienți mult prea ocupați de treburile lor specifice pentru a mai fi dispuși să recunoască importanța serviciilor contabile și care – unii dintre ei – sunt mai degrabă preocupați de profitul lor pe termen scurt. Sunt și unii care nu înțeleg că toate evenimentele din viața unei firme trec prin mâna noastră, a profesioniștilor contabili, care, în mod obiectiv, trebuie să fim și principalii lor consilieri în procesul de adoptare a deciziilor. Personal, calitatea de membru al CECCAR m-a ajutat să găsesc echilibrul dintre pregătirea profesională, muncă și rezultate.
Care sunt modalitățile practice promovate de filială în vederea identificării și soluționării obiectivelor dezvoltării economico-sociale în profil teritorial, cu participarea eficientă a profesioniștilor contabili?
Apreciez ca fiind de mare ajutor întâlnirile de lucru ale membrilor cu reprezentanții AJFP Vâlcea, ITM, Tribunal, Judecătorie, pe care Filiala CECCAR Vâlcea le organizează lunar, pe diverse teme, cum ar fi: ▪ Modificări legislative cu incidență în materia fiscală; ▪ Proiecte de ordonanțe de guvern privind instituirea unor facilități fiscale; ▪ Procedura de mediere; ▪ Mecanismul popririi electronice; ▪ Declarația unică; ▪ Spațiul Privat Virtual; ▪ Servicii oferite de ANAF; ▪ Eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale; ▪ Modalitățile de stingere a obligațiilor fiscale și modalitățile de efectuare a plăților, case de marcat – facilități, obligații și termene; ▪ Expertiza contabilă; ▪ REVISAL etc. Frecvența întâlnirilor ne ajută să rezolvăm numeroase probleme cu care ne confruntăm, aspecte neclare, spețe sau orice alte nelămuriri, în timp util, direct de la persoane avizate, într-un cadru cu atmosferă caldă, colegială, aceste întâlniri fiind, totodată, un prilej de bună relaționare atât între colegi, cât și între colegi și clienți, respectiv reprezentanți ai autorităților.
Vă rugăm să vă exprimați opinia, atât a dvs., cât și a colegilor din filială, în legătură cu pașii de urmat pentru a se asigura, în practică, fructificarea avantajelor, a oportunităților oferite de tehnologiile specifice erei digitale.
Îmi doresc o contabilitate primară în timp real întocmită integral – prin preluare electronică – prin intermediul programelor informatice. Dezvoltarea și perfecționarea tehnologiilor digitale, care au transformat aproape fiecare aspect al vieții, au schimbat radical în bine și profesia contabilă. Personal, apreciez serviciile digitale și utilizez doar formulare online pentru a transmite informații autorităților publice, facând, astfel, o economie consistentă de resurse. Sper ca toate fenomenele și procesele specifice erei digitale să ne ajute în propriul nostru demers de autoperfecționare, să transforme tot ce este repetitiv într-un algorim care să fie preluat de programe informatice, iar noi să nu mai fim atât de posomorâți când rezolvăm hârtii primite de la clienți în pungi de plastic, în preziua declarării, ci să ne folosim energia și experiența nu doar pentru înregistrări contabile și obținerea unor situații („munca de robot”, cum se zice), ci pentru interpretare și sugerarea de soluții tot mai eficiente pentru clienții noștri.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice