Campanie de conștientizare a populației asupra incidenței cancerelor de piele
Telex » Știri 15 mai 2019
Două mari organizații caritabile – Euromelanoma și Fundația pentru Cercetarea Melanomului – s-au reunit cu scopul de a lansa o campanie globală de conștientizare în lupta împotriva cancerului de piele. „Am demarat această campanie și în România cu scopul de a sensibiliza populația la problema cancerelor de piele. Ne propunem să convingem opinia publică să conştientizeze pericolul expunerii la radiaţiile solare, dar şi să încurajam prezentarea la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al acestei maladii” a declarat prof. dr. Călin Giurcaneanu, preşedintele Societății Române de Dermatologie (SRD).
Într-un studiu efectuat de IPSOS pe 20000 de pacienți în 23 de țări, 88% dintre aceștia au fost de acord ca lipsa protecției solare crește riscul de apariție a cancerului de piele, însă numai 18% au spus ca folosesc întotdeaua protecție solară. „Problema este că în timp ce oamenii admit că există o legătură între expunerea la soare și apariția cancerului de piele, ei nu iau măsuri pentru a se proteja corespunzător. Apariția cancerului de piele poate fi prevenită, astfel ca organizațiile de sănătate publică trebuie să examineze care sunt cauzele acestei negări, astfel încât folosirea protecției solare să devină o obisnuință, nu doar ceva ce facem doar în vacanță”, a spus prof. Veronique del Marmol, președintele Euromelanoma.
În ceea ce priveşte situaţiile în care pacienții identifică posibile semne ale apariției cancerului de piele, un studiu condus de 1300 de dermatologi din întreaga lume a evidențiat faptul ca aproape jumătate dintre pacienţii respectivi (49%) amână prezentarea la medic cu 3 pâna la 6 luni, 39% cu 7 până la 12 luni si 14% cu peste 1 an. „La nivel global, sunt diagnosticate anual aproximativ 3 milioane de cancere non-melanom și 132.000 de melanoame. În concluzie, cand adăugam acest fapt la rezultatele studiului, înseamnă că aproape 1,5 milioane de pacienți întârzie să se adreseze medicului după apariția primelor semne ale maladiei. Dermatologii cred că 54% din 61680 decese la nivel global, datorate melanomului, ar fi putut fi prevenite dacă pacienții ar fi mers la medic”, se menţionează într-un comunicat al SRD.
Campania anuală de conștientizare se desfăşoară, în 2019, în 33 de țări din Europa (inclusiv în România) și va include distribuirea de flyere, afișe, evenimente media și screeninguri gratuite pentru public. Campania urmează să se extindă pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Africii de Sud și Asiei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice