Campanie pentru creșterea gradului de informare și educare a publicului larg cu privire la psoriazis
Telex » Știri 29 octombrie 2021
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) marchează, la 29 octombrie, „Ziua Mondială a Psoriazisului”. Începând din anul 2004, Societatea Română de Dermatologie (SRD) derulează, în context, o campanie care vizează să crească gradul de informare și educare a publicului larg cu privire la psoriazis/artrită psoriazică, atrăgând în același timp atenția asupra faptului că acesta nu este o afecțiune contagioasă. În România, campania se desfășoară în centrele universitare de dermatologice (București, Cluj-Napoca, Craiova, Constanța, Iași, Târgu Mureș, Sibiu, Oradea, Timișoara), precum și în alte orașe.
Psoriazisul este o afecțiune cronică, inflamatorie, determinată genetic, cu o frecvență de 4,9% în România. Boala afectează în proporții egale femei și bărbați, având două vârfuri de incidență 25-35 de ani și 60-70 de ani, însă poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii. Psoriazisul a fost declarat de către OMS a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, alături de afecțiuni precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare și respiratorii. Statisticile arată că psoriazisul afectează peste 125 milioane de oameni la nivel mondial.
Din păcate, țara noastră se află printre primele locuri în Europa, având aproximativ 400.000 de persoane diagnosticate cu această afecțiune. Un procentaj de 20%-30% dintre pacienții cu psoriazis dezvoltă și artrită psoriazică, care în timp duce la leziuni articulare severe și deformante, care deseori provoacă handicap. „În România, psorizisul ramâne o boală frecventă”, spun reprezentanții SRD.
Anual, prin aceasta campanie SRD a încercat să atragă atenția populației prin postarea unor mesaje și concepte vizuale în spații publice precum unități de învățământ (grădinițe, școli, licee, facultăți), săli de sport, saloane de înfrumusețare, bazine de înot, plaje, clădiri de birouri și altele, unde persoanele bolnave de psoriazis pot fi discriminate din cauza lipsei de informare despre această afecțiune. Efectul campaniei s-a reflectat și în creșterea adresabilității la medicul dermatolog, psiholog și chiar nutriționist.
„În anul 2021, ca și în anul 2020, managementul pacientului cu psoriazis s-a confruntat cu provocări generate de pandemia Covid-19. Societatea Română de Dermatologie a continuat să se implice activ astfel încât pacienții să poate beneficia de tratament și asistentă medicală adecvată în special pentru a redirecționa pacienții care nu au acces la unitățile medicale. De asemenea, SRD a elaborat materiale de informare privind riscurile și beneficiile tratamentului în această perioadă, atât pentru medici, cât și pentru pacienți. O provocare suplimentară a fost legată de procesul de vaccinare anti-Covid 19. SRD împreună cu comisia din Ministerul Sănătății au recomandat în principiu vaccinarea pacienților cu psoriazis și a fost elaborat un algoritm care stabilește conduita terapeutică în perioada vaccinării. Toate acestea au fost afișate pe site-ul SRD și pe site-ul Ministerului Sănătății. De real ajutor, atât pentru medici cât și pentru pacienți, a continuat să fie telemedicina”, a declarat dr. Alin Nicolescu, secretarul general al SRD.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice