Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Numărul 17-18, 30 apr. - 14 mai 2024 » Lumea în care trăim
Cancelarul german, Olaf Scholz, a afirmat că băncile din Uniunea Europeană ar trebui să poată să își mute liber capitalul în interiorul blocului comunitar, o declarație care se adaugă solicitărilor similare exprimate de mai mulți directori din sectorul bancar, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. "Avem nevoie de condiții-cadru mai bune pentru băncile transfrontaliere. Ele trebuie să aibă flexibilitate deplină să își aloce capitalul și lichiditatea în interiorul UE", a declarat cancelarul german la o conferință organizată zilele trecute la Berlin.
Băncile din regiune, inclusiv grupul german Deutsche Bank AG, menționează dificultățile pe care le întâmpină în mutarea fondurilor dintr-o țară UE în alta drept un obstacol important în calea consolidării transfrontaliere. Băncile susțin că eliminarea restricțiilor le-ar permite să își direcționeze resursele financiare acolo unde au cele mai mari câștiguri și astfel oferă un stimulent puternic pentru extinderea în alte țări.
Comentariile lui Olaf Scholz vin după un apel lansat recent de principalul organism de lobby al sectorului bancar european, Federația Bancară Europeană (EBF), care a cerut Uniunii Europene să declare industria bancară drept unul din sectoarele de importanță "strategică". Președintele EBF este directorul general de la Deutsche Bank, Christian Sewing, care a participat și el la conferința organizată la Berlin.
În discursul său, cancelarul german a mai spus că este nevoie de o mai mare armonizare a legislațiilor naționale privind regimul insolvenței, standarde fiscale mai comune și reguli unificate pentru supervizarea piețelor de capital.
"Lucrăm în mod susținut cu Guvernul francez cu privire la o serie de propuneri concrete pentru toate aceste puncte", a spus Scholz.
Unii oficiali europeni au propus acordarea de noi puteri pentru Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) astfel încât aceasta să devină un echivalent regional al Autorității de reglementare a piețelor financiare americane (Securities & Exchange Commission).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane