Capitalizare bursieră record a companiilor listate pe Piața Principală și Piața AeRO, în ianuarie
Numărul 6, 14-20 feb. 2024 » Piața de capital
Capitalizarea bursieră a companiilor listate pe Piața Principală și Piața AeRO ale Bursei de Valori București (BVB) a atins maximumul de 321 miliarde lei (64,5 miliarde de euro), iar indicele principal BET a atins un nou maxim istoric. "Piața de capital din România a început anul 2024 cu noi recorduri în ceea ce privește capitalizarea companiilor listate și nivelul indicelui principal BET și a continuat astfel dinamica pozitivă din anul precedent, caracterizat de performanțe record pe multiple paliere. Astfel, pe parcursul lunii ianuarie, capitalizarea emitenților de pe Piața Principală și AeRO ale Bursei de Valori București a atins maximumul de 321 miliarde de lei (64,5 miliarde de euro), reflectând încrederea investitorilor în perspectivele de creștere a economiei românești și a companiilor listate. Pe 15 ianuarie 2023, indicele reprezentativ BET, care reflectă evoluția celor mai tranzacționate 20 de acțiuni, a atins maximumul istoric de 15.803 de puncte, ceea ce, la acel moment, corespundea unei creșteri de 2,8% de la începutul anului", se arată într-un comunicat al BVB, citat de Agerpres.
Indicele a încheiat luna ianuarie cu 0,9% peste nivelul din decembrie 2023, la 15.512 puncte, ianuarie fiind a treia luna consecutivă pe plus, după ce în decembrie a urcat cu 4,5% și în noiembrie cu 3,5%. Potrivit BVB, toți indicii bursieri, cu excepția BET-FI, au închis pe plus prima luna din 2024, cu aprecieri chiar de aproape 6% în cazul indicelui BET-AeRO.
Rundele de finanțare prin obligațiuni prin intermediul pieței de capital din România au continuat și în prima lună din 2024, după ce anul trecut a fost înregistrată o valoare record de 3,5 miliarde de euro, prin 32 de listări de astfel de instrumente. Astfel, pe 18 ianuarie, obligațiuni în valoare de 76 milioane de euro emise de Consiliul Județean Cluj au început tranzacționarea, în urma unui plasament privat încheiat în decembrie. Județul Cluj s-a alăturat astfel altor 4 județe și 15 orașe din România care au în prezent listate obligațiuni la BVB.
Numărul investitorilor de pe piața de capital din România a continuat să crească și a ajuns, la finalul lui 2023, la 179.000, un nou maxim istoric, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Numărul de investitori s-a majorat cu 46.000, respectiv 34% față de 2022, cea mai mare creștere fiind în T2 (18.000), când a fost și perioada de discount în IPO Hidroelectrica.
Peste 37.000 de investitori (21% din total) au în portofolii doar titluri de stat Fidelis. O contribuție importantă la această dinamică o au titlurile de stat Fidelis, care sunt indicate pentru persoanele care doresc să facă primul pas pe piața de capital.
Valoarea totală a tranzacțiilor realizate cu toate instrumentele, pe Piața Principală și pe AeRO, s-a ridicat la 1,7 miliarde de lei în ianuarie 2024, în urcare cu 152% față de aceeași lună din 2023. Această valoare, raportată la cele 19 ședințe de tranzacționare din prima lună a anului, înseamnă o lichiditate medie zilnică de 87 milioane de lei, printre cele mai ridicate valori înregistrate în lunile ianuarie ale ultimilor ani.
"Piața de capital a continuat în ianuarie 2024 evoluția pozitivă din anul 2023, ceea ce evidențiază interesul investitorilor pentru oportunitățile oferite de economie, mediul antreprenorial și companiile listate. Activitatea în rundele de finanțare prin intermediul Bursei de Valori București continuă și am avut deja prima listare din acest an, o emisiune de obligațiuni municipale în valoare de 76 milioane de euro, a Consiliului Județean Cluj, iar semnalele pe care le primim sunt că listările vor continua", a declarat Radu Hanga, președintele BVB.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice