Capodopere ale lui Picasso și Dali strălucesc pe firmamentul cultural românesc
Numărul 45, 15-21 nov. 2023 » Eveniment
Manifestările cultural-artistice cărora, de obicei, le consacrăm rubrica-eveniment, ne oferă multe teme de reflecție, aflate în permanentă conexiune cu nevoia firească a fiecăruia și a tuturor de petrecere utilă a timpului liber, de îmbogățire a cunoștințelor, în esență, de frumos. În acest context, prezintă un interes deosebit veritabilele „focare” ale vieții noastre extraprofesionale, reprezentate de instituțiile de profil nu numai din mari centre urbane, ci și din localități de mai mici dimensiuni, dar relativ ușor de accesat pe căi feroviare și rutiere.
În această categorie se înscrie, cu certitudine, Castelul Cantacuzino din Bușteni, gazdă, în aceste zile, a unei expoziții-eveniment care prezintă cele mai de seamă opere ale marilor artiști ai secolului trecut, și, de fapt, ai tuturor timpurilor – Picasso și Dali.
Am mai avut prilejul să relatăm despre manifestările care au avut loc de desfășurare impunătorul Castel Cantacuzino, ridicat la poalele Bucegilor, în orașul turistic Bușteni. Impunătorul monument istoric, construit în anul 1911, a fost deschis în 2010, pentru prima dată, publicului, în urma unor ample lucrări de reabilitare ca urmare a deteriorărilor provocate de trecerea timpului, de intemperii, dar și de autoritățile antedecembriste. În urma acestor lucrări, finalizate în 2015, s-au inaugurat Galeria de Artă, unul dintre acele „focare” de cultură la care ne-am referit. De atunci, aici s-au organizat expoziții dedicate artiștilor Marc Chagall, Van Gogh, Henri Matisse, Henri de Toulouse-Lautrec, precum și unor cunoscuți și apreciați artiști români, remarcându-se manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri, prin 100 de sculpturi și picturi de mare valoare.
Acum, Palatul Cantacuzino din Bușteni prezintă o impresionantă colecție de lucrări ale celebrilor artiști Pablo Picasso și Salvador Dali. În aceste capodopere se regăsesc scenele de coridă, centaurii și minotaurii lui Picasso, precum și caii și animalele fantastice ale lui Dali. Sunt prezente personajele lui Cervantes, mai ales simbolul idealismului exaltat reprezentat de Don Quijote. Expoziția a prilejuit lansarea unui valoros catalog bilingv cu aproximativ 100 de ilustrații din lucrările celor doi mari artiști. Mai multe detalii sunt disponibile online pe adresa www.cantacuzinocastle.com. Expoziția va putea fi vizitată până la 24 martie 2024.
Interesul deosebit manifestat în România față de capodoperele marilor pictori este atestat și de două evenimente găzduite de Capitală. Primul este o expoziție deschisă la Muzeul de Artă Recentă (MARe), în parteneriat cu Musée National Picasso – Paris. Face parte dintr-un proiect la care participă alte 42 de muzee din lume, care au organizat, la rândul lor, expoziții dedicate operei și influenței artistice ale lui Pablo Picasso.
Expoziția de la București prezintă 46 de lucrări (picturi, desene, gravuri) ale lui Picasso, precum și 57 de opere (la rândul lor, picturi, sculpturi, graffitti, ceramică), semnate de 32 de reputați artiști români, care s-au inspirat din creația lui Picasso. Expoziția este deschisă până la data de 8 ianuarie 2024.
Al doilea eveniment va avea loc la 13 decembrie, la ARCUB, cu prilejul vernisării, pentru prima dată, la București, a celei mai ample expoziții cu lucrări autentice ale lui Salvador Dali, expoziție intitulată „Universul lui Salvador Dali”. Organizator al acestei manifestări de amploare este Centrul Cultural al Municipiului București în parteneriat cu HADRAN Events. Vor fi prezentate 170 de lucrări (sculpturi, grafică, gravură, litografii, miniaturi din aur, rubine, diamante, smaralde, safir și sticlă, mobilier suprarealist), care ilustrează geniul artistic al extravagantului Salvador Dali. Expoziția va fi deschisă până la 12 mai 2024.
P.S.: O informație de ultimă oră anunță că pictura „Femme à la montre”, una dintre capodoperele lui Pablo Picasso, a fost vândută la o licitație din New York pentru 139,36 milioane de dolari. Suma reprezintă al doilea cel mai mare preț obținut până acum pentru o lucrare a marelui pictor spaniol. Fără comentarii…
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice