Carne artificială, creată pe ISS; produse de acest tip ar putea fi comercializate în curând pe Terra
Numărul 39, 15-21 oct. 2019 » Roza vânturilor
O tehnologie folosită pentru a se crea carne „artificială” – pornind de la celule, cu ajutorul unei imprimante 3D – pe Stația Spațială Internațională (ISS) poate sta la baza unor produse care să fie comercializate în curând în magazinele de pe Terra, potrivit standardmedia.co.ke, informează Mediafax. Noua tehnologie poate fi folosită pentru misiunile de explorare spațială, pentru călătoriile lungi, de exemplu, pe planeta Marte, spune Didier Toubia, șeful Aleph Farms, un start-up israelian care a furnizat celulele pentru testele realizate pe ISS în septembrie și care au dus la producerea de țesuturi de vită, iepure și pește, cu ajutorul unei imprimante 3D.
Scopul final este comercializarea cărnii obținute astfel în magazinele de pe Pământ, a spus acesta, explicând că nu se dorește înlocuirea agriculturii tradiționale, ci o alternativă mai bună pentru creșterea intensivă a animalelor.
Primul burger din celule stem de vacă a fost conceput de cercetătorul olandez Mark Post, de la Universitatea din Maastricht, în 2013. De atunci, mai multe companii s-au orientat spre această nișă. Costurile de producție sunt foarte mari, însă, iar produsele nu sunt deocamdată disponibile pentru comercializare.
Au avut, însă, loc evenimente pentru degustare de produse, iar jucătorii din industrie se așteaptă ca, în curând, acest tip de carne să ajungă să fie comercializat la scară mică.
Josh Tetrick, șeful companiei Just din California, SUA, este de părere că acel moment va fi chiar anul acesta, după cum a declarat la o conferință care a avut loc în San Francisco. Nu în lanțuri mari de magazine, ci mai degrabă într-un număr limitat de restaurante, a menționat acesta.
Niya Gupta, fondator și CEO al Fork & Goode, din New York, spune că pasul următor este, de fapt, realizarea unor progrese în ceea ce privește provocările tehnice.
Potrivit specialiștilor, acest tip de carne la prețuri însă rezonabile ar putea ajunge în magazinele tradiționale în 5-20 de ani.
Sectorul a atras investiții de aproximativ 73 de milioane de dolari în 2018, potrivit The Good Food Institute, o organizație care promovează alternative pentru produse din carne și pește.
O altă problemă este legată de legislația în domeniu, care nu este foarte clară. În SUA, de exemplu, Guvernul a impus reglementări potrivit cărora produsele obținute din celule cultivate în laborator sunt controlate de Departamentul pentru Agricultură și de Administrația pentru Alimente și Medicamente, dar legislația nu este finalizată.
Suporterii ideii spun că această tehnologie poate transforma sistemul de producție prin faptul că se evită creșterea și uciderea animalelor.
Există însă chestiuni legate de impactul asupra mediului, mai ales în termeni de consum de energie, dar și de securitatea alimentară.
Carnea obținută în laborator nu reprezintă o sursă de îngrijorare pentru agricultura tradițională.
„Este ceva ce trebuie să monitorizăm”, a spus Scott Bennett, de la organizația Farm Bureau, care reprezintă fermierii și crescătorii de animale din SUA. El este de părere că „energia ar fi consumată mai eficient dacă eforturile s-ar concentra pe creșterea cotelor de piață pentru proteine la nivel global, mai ales în țările în curs de dezvoltare”. „Unii oameni, din motive sociale, vor cumpăra aceste produse. Dar va rămâne o piață întotdeauna și pentru produsele din carne convenționale”, a mai spus acesta. „Suntem de părere că nu ar trebui denumită carne, pentru că nu vrem să se creeze confuzie în rândul consumatorilor. Vrem ca eticheta să conțină informații precise”, a adăugat Bennett.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile