Carta Albă a IMM-urilor din Regiunea Nord-Est, lansată la Iași de Federația Regională a Patronatelor IMM, în parteneriat cu CECCAR
Numărul 41, 29 oct. - 4 nov. 2019 » Agenda CECCAR
În data de 23 octombrie 2019, la Iași, a avut loc lansarea lucrării Carta Albă a IMM-urilor din Regiunea Nord-Est, reuniune profesională organizată de Federația Regională a Patronatelor Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Regiunea (FRPIMM) Nord-Est, în parteneriat cu Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).
Publicația reprezintă cea mai aprofundată analiză a sectorului IMM din Regiunea Nord-Est și prezintă situația de ansamblu a mediului de afaceri în anul 2019, dificultățile cu care se confruntă IMM-urile, nevoile și sursele lor de finanțare, modalitatea în care inovează, intenția de accesare de fonduri nerambursabile sau criteriile de care țin cont în alegerea partenerului de business, constituind baza pentru propuneri de strategii cu privire la viitoarele direcții de susținere și dezvoltare ale mediului de afaceri românesc.
Alături de reprezentanți ai autorităților și întreprinzători din regiune, la eveniment au luat cuvântul Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, prof. univ. dr. Costel Istrate, președintele Consiliului Filialei CECCAR Iași, și Neculai Vițelaru, președintele FRPIMM Nord-Est.
„Suntem la a 17-a ediție a lansării Cartei Albe a IMM-urilor, o bună practică de parteneriat public-privat, 17 ani în care lucrăm împreună cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat la această lucrare. Foarte multe instituții internaționale preiau datele din Carta Albă pentru a evidenția situația mediului de afaceri românesc. De asemenea, 280 de inițiative legislative și peste 3.600 de propuneri publice au ca bază de plecare rezultatele din Carta Albă. Astfel, marea problemă a mediului de afaceri identificată în anul 2019 este angajarea, pregătirea și menținerea personalului, iar a doua problemă sistemică o reprezintă birocrația, urmată de cea a autofinanțării. Trebuie să luăm măsuri pentru a simplifica sarcina administrativă a întreprinzătorilor. Tema din acest an, PERSPECTIVE, evidențiază cum va arăta România, vorbim despre o Românie antreprenorială, profesională, în care primează internaționalizarea, educația duală, dialogul constant și digitalizarea mediului public”, a declarat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.
În discursul său, edilul Iașiului, Mihai Chirica, a subliniat că IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei, reprezentând 94% din totalul firmelor existente.
„CECCAR, ca organizație reprezentativă a profesiei contabile din România, este onorat să participe la proiectul inițiat de CNIPMMR și care se finalizează sistematic și periodic cu lansarea Cartei Albe a IMM-urilor din România, inclusiv cu ediția acesteia valabilă pentru regiunea de Nord-Est. Lansarea Cartei Albe reprezintă un prilej de a aduce împreună reprezentanți ai oamenilor de afaceri, ai profesiei contabile, ai autorităților, ai mediului academic din Iași și din toată regiunea de Nord-Est. CECCAR apreciază eforturile celor care au redactat cartea, le-a încurajat și va continua să le susțină și în viitor. O dovadă grăitoare a interesului cu care CECCAR abordează evenimentul stă în prezența la manifestare, pe lȃngă reprezentanții filialei Iași, a președinților filialelor CECCAR din alte patru județe ale regiunii de Nord-Est: Radu Mihai Făghian – Bacău, Viorel Alexandru – Botoșani, Adrian Vasile Huci – Neamț, Carmen Gabi Moraru – Vaslui. Alături de aceștia, asistența la conferință a cuprins numeroși experți contabili, în calitatea lor de întreprinzători, de asociați și administratori de IMM-uri”, a declarat prof. univ. dr. Costel Istrate, președintele Consiliului Filialei CECCAR Iași.
De asemenea, la eveniment, președintele Filialei CECCAR Iași a evidențiat și importanța IMM-urilor pentru profesia contabilă. „Cea mai mare parte a clienților experților contabili, în calitatea lor de prestatori de servicii specifice, se încadrează în categoria IMM-urilor. De la reînființarea CECCAR, profesioniștii contabili au reprezentat un sprijin solid și de încredere, asigurȃnd servicii competente de contabilitate și consultanță, atȃt de necesare bunului mers al unei afaceri. Nu trebuie uitat că profesionistul contabil la care apelează IMM-urile devine repede singura interfață credibilă în relația acestora cu autoritățile publice – îndeosebi cele fiscale, dar și cu autoritățile din zona controlului muncii ori din alte domenii. Rolul profesionistului contabilul nu se oprește doar la a ține evidențe și a oferi consultanță pentru IMM-uri ori pentru alți clienți. El asigură, de cele mai multe ori, educația financiară pentru clienții mai puțin inițiați în lumea finanțelor, a contabilității, a fiscalității naționale și internaționale. În materialul prezentat de CNIPMMR apar adeseori trimiteri la povara pe care o reprezintă birocrația pentru IMM-uri. Nu contabilii sunt responsabili de aceasta, ba chiar, prin intermediul muncii pe care aceștia o depun zi de zi, se contribuie la depășirea cu succes a barierelor percepute de oamenii de afaceri în acest sens”, a conchis Istrate.
Viorel Alexandru, președintele Consiliului Filialei CECCAR Botoșani, a menționat că profesioniștii contabili sunt „cei mai expuși în confruntarea cu «birocratia statului», mai ales în condițiile dinamicii legislației. S-a dovedit că externalizarea contabilității și apelarea la serviiciile specialiștilor în domeniu este o bună și eficientă soluție pentru întreprinzătorii IMM-urilor, expertul contabil fiind nu doar înregistrator de cifre, ci devenind cel mai de încredere consultant, confidentul în gestionarea afacerii. De aceea, încurajez IMM-urile în a apela cu toată încrederea la serviciile membrilor CECCAR care, facȃnd ei înșiși parte din categoria IMM-urilor, sunt direct interesați în a identifica cele mai bune soluții și oportunități de dezvoltare, chiar de îmbunătățire a legislației”.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național