Casa Eliad | „Feminitatea veacului trecut. De la Belle Epoque la Interbelic” – expoziție dedicată artei vestimentare românești de la începutul secolului XX
Numărul 29-30, 24 iul. - 6 aug. 2024 » Roza vânturilor
În perioada 5 iulie – 20 septembrie 2024, Primăria Capitalei, prin Centrul Cultural Expo Arte, prezintă, la Casa Eliad din Bulevardul Mircea Vodă nr. 5, expoziția „Feminitatea veacului trecut. De la Belle Epoque la Interbelic”, o incursiune în obiceiurile vestimentare românești de la începutul secolului XX. „Expoziția prezintă, prin piese urbane de îmbrăcăminte, costume tradiționale și accesorii, selectate de curatoarea Iulia Gorneanu, o imagine autentică a societății românești interbelice și este organizată în parteneriat cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 4 iulie, începând cu ora 18:30, și va fi marcat de un concert de muzică interbelică, susținut de Corina Sîrghi, acompaniată de taraful Jean Americanu᾿, accesul publicului fiind gratuit”, se menționează într-un comunicat transmis de ARCUB.
În cadrul expoziției vor fi prezentate piese de vestimentație și accesorii urbane, precum pălării, mănuși, poșete, evantaie, carnețele de bal, bijuterii, ace de pălărie, umbreluțe de soare, sticle de parfum, servicii de toaletă, casete de bijuterii, dantele, cutii de pălării, reviste, jurnale de modă, fotografii și cărți poștale, alături de piese tradiționale purtate în epocă, inspirate de reginele României și doamnele din înalta societate, elemente ce recreează atmosfera efervescentă a societății românești de la începutul secolului trecut, aflată într-o transformare profundă în contextul politic și economic al vremii. Obiectele expuse la Casa Eliad sunt autentice și provin din colecții private. Scenografia este semnată de Andreea Ciortea.
„În contextul Marii Uniri din 1918, statul român unitar a cunoscut, în perioada interbelică, un proces intens de modernizare și dezvoltare economică. Consecință a dezvoltării industriale, în structura populației, rurală în fond, se consolidează burghezia: mică, mijlocie, comercială, financiară. Procesul masiv de modernizare și dezvoltare se juxtapune unei emancipări culturale manifestate în adoptarea modelelor occidentale, inclusiv în vestimentație, de către noile straturi ale societății. Moda reflectă evoluțiile vremii: etalonul frumuseții, al modernității devine atenția acordată vestimentației, de la modele inspirate de moda pariziană până la materialele alese pentru diverse piese de îmbrăcăminte. Expoziția «Feminitatea veacului trecut. De la Belle Epoque la Interbelic» devine astfel un exercițiu necesar de readucere-aminte a evoluției societății românești într-o perioadă de transformări sistemice pentru statul român, în care coexistă dorința de emancipare, prin adoptarea modelelor occidentale, și tradițiile – portul costumului popular – laitmotiv al idealului național de reîntregire a neamului”, subliniază organizatorii.
În cadrul expoziției vor avea loc, la Casa Eliad din Bulevardul Mircea Vodă nr. 5, și alte evenimente conexe: concerte și conferințe dedicate aprofundării tematicii propuse, susținute de profesori, colecționari, esteticieni, artiști consacrați. Programul evenimentelor conexe expoziției este următorul:
▪ 11 iulie 2024 | ora 18:30
Conferința „Modă și Identitate. Povestea brandului Alice Art World” | „Muzele lui Alice” – solo show de pictură – speaker Alexandra Stanciu
▪ 25 iulie 2024 | ora 18:30
Conferința „Istoria arhitecturii Bucureștilor – Art Nouveau” – speaker Ovidiu Neacșu, fondator „Bucureștiul povestit”
▪ 8 august 2024 | ora 18:30
Conferința „Moda în Belle Epoque” – speaker drd. Raluca Partenie, cercetător, Institutul de Istoria Artei
▪ 22 august 2024 | ora 18:30
Conferința „Pălăria, regina Modei” – speaker Corina Leca, DeCorina Hats – Millinery
▪ 2 septembrie 2024 | ora 18:30
Conferința „Moda în interbelic” – speaker drd. Raluca Partenie, cercetător, Institutul de Istoria Artei
▪ 12 septembrie 2024 | ora 18:30
Conferința „Istoria arhitecturii Bucureștilor – Art Deco” – speaker Ovidiu Neacșu, fondator „Bucureștiul povestit”
▪ 19 septembrie 2024 | ora 18:30
Concert „Când se lasă seara peste București” – Maria Răducanu (voce), Albert Tajti (pian).
Expoziția „Feminitatea veacului trecut. De la Belle Epoque la Interbelic” poate fi vizitată la Casa Eliad (Bulevardul Mircea Vodă nr. 5) în perioada 5 iulie – 20 septembrie 2024, de marți până duminică, între orele 12.00-18.30. În zilele de luni, expoziția este închisă. Accesul publicului este gratuit.
Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin Centrul Cultural Expo Arte, în parteneriat cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, cu sprijinul Bibliotecii Metropolitane București.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane