Casa lui Cuza, care găzduiește primul muzeu din Galați, reabilitată cu fonduri europene
Telex » Știri 30 iunie 2020
Casa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care găzduiește primul muzeu din Galaţi, va fi realibilitată cu fonduri europene, în cadrul proiect în valoare de 3 milioane de lei, informează Mediafax. Casa Cuza Vodă este o clădire simbol a oraşului Galaţi. Ea a aparţinut familiei Cuza şi ulterior s-a transformat în primul muzeu din acest oraş. În prezent, clădirea este degradată, iar terenul are nevoie de consolidare, deoarece tasările au afectat zidurile şi fundaţia.
Toate problemele vor fi rezolvate cu ajutorul unei finanţări europene în cadrul unui proiect în valoare de peste 3 milioane de lei, coordonat de Consiliul Judeţean Galaţi. În cadrul investiţiei, muzeul va fi dotat cu aparatură modernă. Lucrarea va fi gata anul viitor.
„Am reuşit să demarăm lucrările la Muzeul «Casa Cuza Vodă». Au fost mai multe licitaţii anulate pentru că nu s-au prezentat ofertanţi. Casa Cuza Vodă este prima instituţie muzeală deschisă în Galaţi. Clădirea are degradări atât la interior, cât şi la exterior. Mai mult, din cauza tasării terenului sunt afectate fundaţia şi zidurile clădirii. De aceea, se va interveni pentru consolidarea terenului şi a clădirii, precum şi pentru înlăturarea factorilor care pun în pericol stabilitatea construcţiei. Vor fi refăcute toate instalaţiile, iar muzeul va fi dotat cu vitrine şi panouri de expunere, precum şi cu sisteme de supraveghere. De asemenea, va fi realizat şi un tur virtual al muzeului. Totul va fi gata peste 18 luni”, a declarat, pentru Mediafax, Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
Casa Cuza Vodă a aparţinut părinţilor lui Alexandru Ioan Cuza, cel care a locuit aici în copilărie, precum şi în perioada în care a fost pârcălab al ţinutului Covurlui. În anul 1939, clădirea s-a transformat în muzeu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național