Câștigul salarial mediu brut, 2.874 lei în luna iunie
Numărul 20-21, 16-29 august 2016 » Breviar statistic
În luna iunie 2016, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.874 lei, cu 0,7% mai mare decât în mai. Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2.078 lei, în creștere față de luna precedentă cu 15 lei (+0,7%), conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).
Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (5.295 lei), iar cele mai mici, în hoteluri și restaurante (1.251 lei). Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,3%.
„În luna iunie 2016, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanță ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou), dar și realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte)”, se arată într-un comunicat al INS.
- cu 14,5% în fabricarea băuturilor;
- între 10,0% și 12,5% în activități de editare, transporturi pe apă, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea substanțelor și a produselor chimice;
- între 6,0% și 8,0% în telecomunicații, fabricarea produselor textile, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, alte activități industriale n.c.a., fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a.
Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s‐au înregistrat după cum urmează:
- între 3,0% și 5,0% în transporturi terestre și transporturi prin conducte, colectarea și epurarea apelor uzate, fabricarea produselor din tutun, activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), depozitare și activități auxiliare pentru transport, industria metalurgică;
- între 1,5% și 3,0% în activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio și activități de editare muzicală; activități de difuzare și transmitere de programe), activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), cercetare‐dezvoltare, colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor (inclusiv activități de recuperare a materialelor reciclabile; activități și servicii de decontaminare).
În sectorul bugetar s‐au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în administrația publică (0,2%), respectiv ușoare scăderi în învățământ (‐0,7%) și sănătate și asistență socială (‐0,4%).
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial