Cătălin Crețu (Visa): În România există 18 milioane de carduri, prin intermediul cărora se tranzacționează 70 miliarde euro
Telex » Știri 4 noiembrie 2020
În România există 18 milioane de carduri, adică cel puţin un card pentru fiecare persoană activă, iar prin intermediul lor se tranzacţionează 70 de miliarde de euro, a declarat, la un eveniment de profil, Cătălin Creţu, director general al Visa pentru România, Croaţia, Malta şi Slovenia, informează Agerpres. „În România, industria noastră, a plăţii cu cardul, are deja o penetrare foarte bună. Există peste 18 milioane de carduri în România. Raportând la populaţia activă, la cei peste 19 milioane de locuitori, lăsând la o parte copiii, care sunt vreo patru milioane, există cel puţin un card la un locuitor activ”, a spus Cătălin Creţu.
Potrivit sursei citate, răspândirea lor nu este uniformă, iar în mediul rural oamenii nu fac astfel de plăţi.
„Mediul privat şi mediul public trebuie să-şi dea mâna şi să intre şi în aceste zone”, a subliniat reprezentantul Visa. El a menţionat că, în momentul de faţă, 70 de miliarde de euro se tranzacţionează pe cardurile în România, anual, sumă care este în creştere: „Iar aceste 70 de miliarde cresc foarte mult, cu double-digit (cu două cifre – n.r.). Din aceste 70 de miliarde, o treime sunt plăţi, ca valoare, dar, ca număr, deja două treimi sunt plăţi. Oamenii folosesc din ce în ce mai mult cardul pentru a face plăţi, evident, în detrimentul numerarului. Ceea ce este foarte important pentru o economie care vrea să se modernizeze”.
Aceasta mai ales în contexul în care România are aproape o treime din PIB în economia subterană. „Nu ne permitem aşa ceva. Suntem cea mai mare cifră din UE, iar digitalizarea fluxului de bani ajută la erodarea economiei subterane, cu beneficii pentru stat, pentru că tranzacţiile pot fi monitorizate. Cetăţenii câştigă foarte mult”, a completat directorul Visa.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național