Cătălina Sava (ASF): Discuțiile despre înființarea unui Fond suveran sunt îmbucurătoare; banii trebuie direcționați către industrii strategice
Telex » Știri 24 septembrie, 9:48
Discuțiile despre un fond suveran în România sunt îmbucurătoare pentru că asta înseamnă că s-a ajuns la un nivel la care ne gândim la înființarea unui astfel de fond și la faptul că banii acestui fond vor trebui direcționați către industriile strategice, a declarat, la un eveniment de specialitate, Cătălina Sava, director în cadrul Autorității de Supraveghere Financiare (ASF), citată de Agerpres.
Potrivit organizatorilor, în lume există mai multe modele de Fond suveran, dar nu există un model universal. Crearea unui Fond suveran de investiții („FSI”) a fost agreată și de instituțiile europene, Comisia Europeană, OECD etc. Astfel, plecând de la rolul pe care fondurile suverane de investiții îl au pe piețele financiare, Comisia Europeană a propus o abordare comună a acestora la nivel european.
Uniunea Europeană încurajează utilizarea de către statele membre a instrumentelor existente, abordarea propusă de Comisie fiind agreată și de OECD. FSI va fi un potențial stabilizator la nivel macroeconomic și soluție de urgență în situația expunerii la șocuri asimetrice.
În ceea ce privește modelul unui fond, Cătălina Sava a subliniat că nu este unul brevetat. „Chiar dacă un fond suveran este un pool de active, ceea ce îl duce spre ideea de fond de investiții, el nu este reglementat. La nivel european s-a dorit și acest lucru, numai că a rămas la nivel de principii, adică există discuții referitoare la ideea de transparență și de guvernanță pentru fondurile suverane, dar nu există o legislație, așa cum ea a fost adoptată în ceea ce privește fondurile de investiții sau fondurile alternative. Până la creionarea unei politici comunitare, poate să îmbrace orice formă. Până la urmă, deși este un pool de active, Fondul suveran este totuși o companie în subordinea Guvernului, gestionată de acesta”, a adăugat directorul ASF.
De asemenea, ea a menționat că un astfel de fond va investi în companii care sunt deja listate pe piața de de capital.
„Piața de capital este pregătită și, mai mult decât atât, dornică să vadă listate la Bursa de Valori București companii importante, asta înseamnă lichiditate, asta înseamnă adâncimea pieței, asta înseamnă vizibilitate. Și, dacă fondul suveran se dovedește a deveni mai conștient de rolul său, adică statul mai conștient de rolul său în a gestiona activele pe care le deține - și nu cum a făcut-o până acum, atunci fondul suveran va putea fi văzut ca un partener important și de încredere pentru companiile care ar vrea să intre într-o astfel de de relație. Pe de altă parte, aș vrea să punctez faptul că există și o reținere de natură istorică, de istorie recentă, care ar putea să conducă la rezerve referitoare la intrarea statului, chiar explicată fiind, prin fondul suveran, în acționariatul anumitor companii”, a mai spus Cătălina Sava.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial