Catastrofele naturale au provocat pagube estimate la 120 miliarde dolari în primul semestru
Numărul 33-34, 23 aug. - 6 sep. 2023 » Lumea în care trăim
Valoarea pagubelor provocate de catastrofele naturale la nivel mondial a scăzut ușor în primul semestru, până la 120 de miliarde de dolari (109 miliarde de euro), potrivit unei estimări publicate de grupul elvețian de reasigurări Swiss Re, informează AFP, preluată de Agerpres. Catastrofa cea mai costisitoare în prima jumătate a acestui an a fost cutremurul din Turcia și Siria, a precizat Swiss Re. Potrivit unei estimări preliminare a Băncii Mondiale, pagubele economice provocate de acest cutremur au fost evaluate la 34 miliarde dolari, în timp ce potrivit calculelor Swiss Re cheltuielile pentru companiile de asigurări sunt estimate la 5,3 miliarde dolari. Însă așa-numitele catastrofe naturale secundare, spre deosebire de marile catastrofe precum cutremurele sau cicloanele tropicale, au fost cele care au dus la creșterea cheltuielilor pentru asiguratori.
Valoarea pagubelor provocate de catastrofele naturale a fost mai mare în primul semestru din 2022, 123 miliarde de dolari, ca urmare a inundațiilor costisitoare din Australia și Africa de Sud. Totuși, cheltuielile pentru asigurători au continuat să crească, până la 50 miliarde dolari în primul semestru din 2023, comparativ cu 48 miliarde dolari în perioada similară a anului trecut, punând din nou în evidență impactul în creștere al acestor catastrofe naturale secundare.
"Efectele schimbărilor climatice se pot vedea deja în anumite pericole precum valurile de căldură, secetă, inundații și precipitații extreme", a subliniat Jérôme Jean Haegeli, economistul-șef de la Swiss Re.
Pierderile suportate de companiile de asigurări de pe urma furtunilor și fenomenelor meteorologice asociate (precum grindină, precipitații puternice, vânt și schimbări bruște de temperatură) s-au ridicat la 35 miliarde dolari, dintre care 34 de miliarde de dolari numai în SUA, a estimat Swiss Re.
Printre catastrofele naturale din primul semestru figurează și două furtuni care s-au succedat în Noua Zeelandă, care au provocat în special inundații la Auckland. Pierderile suportate de firmele de asigurări sunt evaluate la 2,3 miliarde dolari.
Ploile torențiale din Italia, în regiunea Emilia-Romagna, i-au costat, de asemenea, 600 milioane dolari pe asiguratori, Swiss Re menționând necesitatea de a consolida acoperirea de risc în Italia în condițiile în care pierderile economice sunt estimate la 10 miliarde dolari.
La începutul lunii iulie, un val de căldură a lovit SUA, nord-vestul Chinei și sudul Europei, provocând incendii pe insulele grecești, în Italia, precum și în Algeria, însă Swiss Re spune că este prea devreme să ofere estimări cu privire la costuri.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane