Câteva „lecții” ale anului economic 2024
Numărul 45, 13-19 nov. 2024 » Comentariul ediției
Finalul anului 2024 nu face excepție, dacă îl comparăm cu oricare perioadă din ultimele trei decenii și jumătate, sub aspectul preocupărilor care îmbină bilanțurile cu privirea spre viitor. În acest context, cele patru mari niveluri de desfășurare a activităților economico-sociale – micro, macro, euro și mondo – își dezvăluie mai pregnant caracteristicile în raport cu lunile precedente. Avem în vedere conexiunile și interdependențele, de cele mai multe ori, decisive din perspectiva obiectivelor stabilite pe termene mediu și lung. Ne referim, deopotrivă, la evoluțiile geopolitice și la tendințele cele mai evidente ale dinamicii economiei naționale, cu influențele reciproce în sfera entităților de bază.
Ceea ce atrage, cu deosebire, atenția în conjunctura actuală vizează creșterea gradului de reziliență a economiei românești, capacitatea ei efectivă – de la toate nivelurile și din toate ramurile – de a fructifica pe un plan superior avantajele noastre comparative și competitive.
Așa cum se estimează, într-o manieră realistă, produsul intern brut al României va atinge, la 31 decembrie 2024, cel puțin 1.770 de miliarde de lei, de la 1.000 de miliarde de lei, în 2020. Sigur, pentru o evaluare corectă, trebuie luată în considerare și rata inflației, atunci când operăm cu valori nominale, dar, chiar și așa, sporul exprimat în euro a fost de 60%. Și aceasta în condițiile în care cursul de schimb leu/euro a rămas relativ stabil, ceea ce adaugă un argument puternic la aprecierile potrivit cărora am avut și avem de-a face cu o creștere economică reală, consistentă. Este adevărat, ritmul s-a temperat în anul în curs, însă tendința amintită s-a menținut, oferind astfel o bună premisă pentru activitatea din 2025, cel puțin sub aspectul creării de valoare.
Nu poate și nici nu trebuie, însă, ignorat faptul că, în intervalul referențial ales, am traversat anii de pandemie, cu efectele cunoscute ale acesteia asupra tuturor componentelor vieții economico-sociale. În anul de vârf al pandemiei, produsul intern brut s-a comprimat semnificativ, dar creșterea a fost reluată tocmai ca o dovadă a consolidării rezilienței. Interesează, desigur, în cel mai înalt grad, calitatea acesteia, chiar dacă în ultimii doi ani producția industrială a cunoscut mai multe reculuri, în special ca urmare a crizei energetice, cu impactul ei foarte puternic, mai ales în țările care au ponderile cele mai mari în comerțul internațional al României. Industria continuă să contribuie cu aproximativ o cincime la crearea PIB. Nu este vorba despre orice fel de contribuție, ci despre una care atestă, evident, conectarea la actuala etapă a revoluției științifico-tehnice.
Nu este, firește, o caracteristică exclusivă a industriei, ci și a tuturor celorlalte ramuri ale economiei naționale. Faptul cel mai important de reținut vizează creșterea mai rapidă față de media pe economie a sectorului IT&C. Tot în sfera factorilor calitativi care includ organic toate elementele aceluiași progres științifico-tehnic se înscrie creșterea numărului de firme inovative din domeniile construcțiilor, transportului, agriculturii, inclusiv în procesul de prelucrare a materiilor prime, din comerț și servicii, toate reprezentând o dovadă a faptului că economia țării noastre se află pe un făgaș favorabil unor noi și semnificative creșteri.
Relevarea unor astfel de procese pozitive este cu atât mai necesară cu cât generalizarea lor constituie și una dintre principalele căi de atenuare, de diminuare a unor deficite, a unor dezechilibre care au continuat să se înregistreze și în 2024. Este vorba, mai ales, despre deficitele bugetar și comercial. Remarca este valabilă și în ceea ce privește rata inflației.
Una dintre modalitățile cele mai eficiente de maximizare a avantajelor comparative și competitive s-a dovedit și se dovedește a fi guvernanța corporativă, o veritabilă resursă de atragere a investitorilor semnificativi. Se demonstrează astfel că există posibilitatea unei mai bune valorificări a resurselor, începând cu cele umane, în vederea creșterii și dezvoltării sectoarelor de producție și de servicii, prin deschiderea accesului pe noi piețe. În acest fel se diminuează și riscurile.
Prin urmare, atunci când vorbim despre preluarea și extinderea experiențelor pozitive, avem în centrul atenției tocmai atingerea unor standarde de guvernanță corporativă tot mai ridicate. Este una dintre principalele lecții din activitatea desfășurată în anul care se va încheia în curând. O experiență extrem de folositoare pentru tot ceea ce se va întreprinde la nivelul micro și macro, dintr-o reală perspectivă strategică.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice