Cauze și efecte
Numărul 47, 27 nov. - 3 dec. 2024 » La început a fost cuvântul...
Este, fără îndoială, pozitiv faptul că mass-media publică zi de zi analize referitoare la viața economică și socială a țării în contextul internațional actual. Astfel se examinează și raportul dintre cauze și efecte, pentru explicarea și interpretarea adecvată a evenimentelor. Din păcate, unele analize sunt deficitare la capitolul comunicării corecte. Bunăoară, un participant la o dezbatere televizată a afirmat că „nu numai factorii exogeni, ci și cei care privesc conjunctura externă influențează mersul economiei noastre naționale, precum și evoluția ei din prezent și din viitor”. Erorile din respectiva frază vizează, în special, prezența pleonasmelor: „exogen” înseamnă „extern”, iar „mersul economiei” este sinonim cu „evoluția” acesteia.
La rândul lui, un comentariu din presa tipărită susține ideea potrivit căreia „ceea ce este fezabil și realizabil depinde de măsura în care se ține seama de impactul contracției economiei din zona euro, care influențează și situația din țara noastră”. Păi, ceea ce este „fezabil” devine, implicit, „realizabil”, iar „impactul” totdeauna are drept componentă esențială tocmai „influența” exercitată asupra stărilor de fapt și de spirit la un moment dat.
Mai consemnăm și știrea conținută într-un buletin radiofonic prin care se anunța că „din cauza condițiilor meteo nefavorabile, lucrările pe șantierul autostrăzii X nu pot continua atunci când se înregistrează căderi abundente de zăpadă”. Evident, „condițiile meteo” la care se făcea trimitere erau exact „căderile de zăpadă”, care împiedicau tocmai „avansul lucrărilor”. Semnalând aceste derapaje lingvistico-logice, continuăm – și în ceea ce ne privește – să le identificăm cauzele. Drept care am consemnat și exemplele de mai sus. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național