Cauze și efecte
Numărul 34, 15-21 sept. 2021 » La început a fost cuvântul...
Sunt, fără îndoială, de apreciat demersurile presei scrise și audiovizuale de a conferi informațiilor și comentariilor publicate o funcție instructiv-educativă, în sensul îmbogățirii cunoștințelor economico-financiare ale cititorilor, radioascultătorilor și telespectatorilor. Acele demersuri ar fi mai folositoare dacă autorii lor ar acorda atenția cuvenită obligației de a respecta proprietatea termenilor, într-un limbaj corect din punct de vedere logic și semantic. Astfel, într-o dezbatere televizată, moderatorul a afirmat că „scumpirile din prezent, simultan cu creșterea inflației, provoacă legitime îngrijorări”. Sigur, „îngrijorările” sunt „legitime”, însă nu avem de-a face cu două elemente diferite („scumpiri” și „inflație”), ci cu unul și același proces. Apoi, însăși noțiunea de „inflație” conține ideea de „creștere”. Corect era să se recurgă la sintagma „rata inflației”.
Folosirea de sinonime în mod inadecvat a caracterizat și un comentariu apărut într-un cotidian. Autorul a remarcat că „ridicarea nivelului de trai asigură și creșterea prosperității populației”. Care ar fi deosebirea dintre „prosperitate” și „creșterea nivelului de trai”?
O eroare asemănătoare a „comis” un reporter al unui post de radio, care a spus că „sporul de produs intern brut, concomitent cu o creștere economică semnificativă, indică, neîndoios, un rezultat pozitiv”. Păi, cum altfel? Doar nu era vorba despre un „rezultat”... negativ! Însă eroarea de fond a constat în necunoașterea faptului că „un spor de produs intern brut” înseamnă exact... „creștere economică”. Ar fi, deci, util dacă bunele intenții s-ar conexa, în toate cazurile, cu o minimă cunoaștere a noțiunilor cu care operează. Astfel ar fi stopată întrucâtva „inflația” de erori lingvistice și logice. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial